28.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Rusiñol i Tarragona

thumb_474__4
Retrat de Santiago Rusiñol

Va venir convidat pel seu amic Josep Yxart, el crític d’art. Era el juny de 1894. Fa 120 anys. Santiago Rusiñol, que ja tenia un renom en el món artístic, va arribar a Tarragona obsessionat pels frescos del Triomf de la Mort que havia vist al cementiri de Pisa. No parava de parlar-ne a Yxart, que malalt com estava de tuberculosi, l’escoltava trasbalsat.

Aquesta va ser la primera estada de Rusiñol a Tarragona. La segona la va fer el 1897. Yxart ja era mort i li havien encarregat fer-ne un retrat que es va penjar a la galeria dels Il·lustres del Palau Municipal, el mal anomenat Saló dels Penjats. Avui en dia encara hi és.

Retrat de Josep Yxat pintat per Rusiñol. Està exposat al Saló dels Penjats de l'Ajuntament
Retrat de Josep Yxat pintat per Rusiñol. Està exposat al Saló dels Penjats de l’Ajuntament

Les dues estades van ser fructíferes per al pintor, periodista, col·leccionista i dramaturg. Li van servir per pintar, almenys onze quadres de la ciutat. Tres s’han perdut. La resta estan en col·leccions privades. Durant la primera estada l’objectiu principal del seu pinzell van ser el cementiri i la catedral. Tres anys més tard s’inspiraria sobretot al claustre i a la pedrera del Mèdol. Divinitat i natura.

Santiago Rusiñol era i és un dels màxims exponents del corrent Modernista i en aquella època vivia immers en una mena de mística panteista, com si tot en el món tingués una aurèola celestial. Diuen que mentre pintava al claustre de la catedral li va preguntar a un canonge que li’n semblava. “Bonic, però massa místic”, li va respondre el religiós. Rusiñol es va quedar parat. “A aquesta gent no hi ha qui els entengui”, va dir. L’anècdota està recollida en el llibre sobre la història del Cau Ferrat, la casa museu que Rusiñol tenia a Sitges.

Ara fa 19 anys, el Museu d’Art Modern de Tarragona va dedicar una exposició a Rusiñol i al seu pas per la ciutat. S’hi van exposar dos quadres emblemàtics. “El camí del cementiri” mostra el perfil de la Part Alta retallat per sobre els xiprers. L’altre presenta un escenari ara desaparegut: “El penal del Miracle”, la presó construïda sobre l’amfiteatre i enderrocada fa anys. Un quadre carregat de simbolisme: la reclusió dels reus contraposada amb la llibertat del mar, just a tocar…

En l’exposició també es presentaven obres d’altres artistes contemporanis a Rusiñol i vinculats a Tarragona. Ell n’havia conegut molts durant les seves estades a la ciutat i fins i tot n’havia ajudat un parell, quan s’estava a París. Eren l’escultor Carles Mani (que més endavant esdevindria col·laborador de Gaudí) i Pere Ferran. Tots dos havien anat a París becats per l’Ajuntament de Tarragona, però es trobaven ben bé amb una mà al davant i l’altra al darrere. Rusiñol els va donar un cop de mà i, fins i tot, va denunciar la situació en els articles que escrivia a la Vanguardia. Va generar un gran enrenou.

El claustre de la catedral pintat per Rusiñol el 1897
El claustre de la catedral pintat per Rusiñol el 1897

El pas de Santiago Rusiñol per Tarragona hi va deixar una forta empremta, que amb els anys hem anat oblidant. Hi va fer molts amics. Hi va pintar els onze quadres dels que ja hem parlat, va ser nomenat soci de mèrit de l’Ateneu Tarraconense de la Classe Obrera. I el 1931, un cop mort, l’Ajuntament va decidir posar el seu nom a la vella plaça de les Cols. A més, hi ha un monòlit a la seva memòria a la muntanyeta de l’Oliva.

Aquest darrer serà el punt culminant de la ruta literària que aquest dissabte 31 de maig es dedicarà a l’artista. L’organitzen la Biblioteca Pública de Tarragona i l’Associació de Veïns de l’Oliva. La ruta s’iniciarà a dos quarts d’onze del matí davant de l’Antiga Audiència i recorrerà alguns dels espais que marcaren les estades de Rusiñol: la casa del seu amic Yxart, al carrer Cavallers, la catedral, el cementiri i la muntanyeta de l’Oliva. Durant la ruta es llegiran textos del mateix Rusiñol, Salvador Carbó i Antoni Rovira i Virgili. Les places ja estan cobertes, però cap al juliol es preveu repetir la iniciativa. Si teniu curiositat pel geni modernista i el seu pas per Tarragona esteu atents a la biblioteca!

 

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here