20.9 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

Tarragonins compromesos amb l’Amèrica Central

L'arquebisbe de San Salvador, Oscar Arnulfo Romero, va ser assassinat el 1980 per la seva defensa dels més vulnerables
L’arquebisbe de San Salvador, Oscar Arnulfo Romero, va ser assassinat el 1980 per la seva defensa dels més vulnerables

Un petit grup de sis tarragonins marxa aquest dimecres cap a Nicaragua en el marc d’una iniciativa dels Comitès de Solidaritat Òscar Romero. L’expedició l’encapçala el jesuïta Francesc Xammar, que des de fa més de trenta anys va cada estiu a diversos països de Centreamèrica. Dos membres del grup visitaran Nicaragua, Guatemala i El Salvador; altres tres components es quedaran tot el juliol a la perifèria de Managua i Xammar s’estarà el juliol a Nicaragua i l’agost el viurà a El Salvador.

 

El capellà resident al barri de la Floresta hi va a fer xerrades destinades a les comunitats eclesiàstiques de base, a explicar una doctrina alternativa a la de l’Església més oficial, i a conéixer l’estat dels projectes de desenvolupament on participa el comitè Òscar Romero de Tarragona. En destaquen a Nicaragua el funcionament d’una granja amb 70 vaques i la creació d’uns tallers de formació per a camperols. A Guatemala, Xammar impartirà classes per a professors i impulsarà les beques que destinen a noies indígenes que viuen en comunitats molt pobres i marginals.

 

Els tarragonins que viatgen amb Paco Xammar copsaran en primera persona la realitat dels barris més humils de Managua. Són professionals de diferents àmbits que volen conèixer una altra realitat. No hi van a ajudar ni a fer una tasca solidària concreta. “Hi van a aprendre, a compartir una manera de viure, a notar el sofriment de moltes famílies que habiten la perifèria de la ciutat”, explica Xammar.

 

Prop de 500 persones han participat els darrers anys d’alguna de les expedicions que organitza el Comitè de Solidaritat Òscar Romero de Tarragona, un dels més actius de Catalunya i Espanya. L’entitat es va crear el 1980, quan va ser assassinat el bisbe de San Salvador pel seu compromís amb els més pobres. Ningú dels que ha viatjat fins a Centreamèrica no ha tornat decebut. L’experiència viscuda supera de llarg tot el que et poden explicar en les xerrades prèvies.

 

A més de les expedicions estiuenques, el comitè tarragoní té en marxa un programa de beques per a nois i noies d’Amèrica Central i s’ofereix a fer xerrades als centres educatius de secundària per sensibilitzar els joves en temes com el consum responsable, el comerç just, la globalització o les experiències del Tercer Món. Aquest curs passat han organitzat gairebé 90 activitats als instituts de la demarcació. I és que els més joves, d’aquí i d’allà, són la prioritat de l’onagé. Els d’aquí, perquè en siguin conscients de la realitat dels països subdesenvolupats. I els d’allà, perquè rebin la formació que els permeti fugir de la misèria.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here