9.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

L’èpica vallenca al Concurs de Castells

Una de les fotos (amb la Joves de Valls) que es publiquen al reportatge sencer de la revista
Una de les fotos (amb la Joves de Valls) que es publiquen al reportatge sencer de la revista

Serà sempre recordat com el concurs on la Joves de Valls va descarregar la primera tripleta de la història dels castells. L’any 1992, els del carrer d’En Gassó van protagonitzar una de les seves millors actuacions al Concurs de Tarragona, amb tres construccions que fins llavors cap colla havia fet en una mateixa actuació: el 3 i el 4 de 9 amb folre i el 5 de 8. Aquella es va convertir en la millor actuació del segle XX. Per als vermells, però, tenia un significat encara més especial.

 

La Joves arribava al certamen del 92 amb les estadístiques a favor i amb victòria a les dues edicions anteriors, les del 1988 i el 1990. “La colla comptava amb la seguretat de tenir la feina feta”, recorda Fede Gormaz, el llavors cap de colla amb només 27 anys. “Vam arribar-hi sense haver fet cap castell de nou des del 15 d’agost a La Bisbal, i això suposava una incògnita”, reconeix Gormaz. De fet, el gran repte dels vermells era, més enllà de guanyar el concurs, que també, descarregar el 4 de 9 amb folre. “Revalidar la victòria al Concurs era complicat, però en teníem moltes ganes”, assegura Miquel de Haro, llavors un dels quints del tronc dels castells

(…)

Serà sempre recordat com el primer Concurs on es va portar a plaça un castell de deu pisos. La Colla Vella va ser la gran vencedora del certamen de l’any 2000 amb una actuació històrica on, a banda de carregar el 3 de 10 amb folre i manilles, va descarregar el 5 de 9 amb folre i el 2 de 9 amb folre i manilles. “Quan vinc cada divendres a assajar em miro la foto del 3 de 10 i encara se’m posa la pell de gallina”, recorda Ignasi Farré, que anava a segons d’aquell castell.

 

La Colla Vella s’havia marcat aquesta construcció com el gran repte de la temporada. Van engrescar a molta gent, els assajos especials es van omplir de gom a gom i la gent tenia moltes ganes d’aconseguir descarregar-lo. “Vaig tenir la sensació que podríem haver fet més amb aquell castell després dels bon assajos que havíem completat”, diu Farré. Pere Joan Rodon, que anava d’agulla al castell, també recorda que “esperava més, vaig veure millor el 3 de 10 de l’any passat que el del Concurs del 2000”. “El vam carregar al límit. Aquell any, de fet, vam caure força del 3 de 9 amb folre”, afegeix la Yolanda Martínez, l’enxaneta d’aquell històric castell. La Yolanda feia tot just un any que havia entrat a la colla i va ser l’encarregada de posar l’aleta al primer i fins al moment únic 3 de 10 amb folre i manilles de la Vella.

(…)

Aquests són dos fragments del reportatge que publiquem sencer al número 6 de la revista FET a TARRAGONA dedicat a rememorar les grans actuacions de la Joves i la Vella de Valls als concursos de castells. Un reportatge que forma part del seguit d’articles vinculats a la 25ª edició del certamen.

 

La revista la podeu comprar a: Llibreria La Capona, Llibreria de la Rambla, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo), Espai Turisme (carrer Major) i botiga El Lloro (carrer Governador González). Una altra opció és rebre la revista còmodament a casa, si us en féu subscriptors per només 30 € l’any. Podeu complimentar la subscripció clicant aquí.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here