16.6 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 13, 2024

Apunts teclers del primer cap de setmana

Una castellera de la Vella de Valls, aquest diumenge a la plaça de la Font (foto: David Oliete)
Una castellera de la Vella de Valls, aquest diumenge a la plaça de la Font (foto: David Oliete)

– La Festa Major no podia començar millor. Excel·lent diada castellera la d’aquest diumenge en tots els sentits. Un 10 a les colles per la puntualitat i el ritme assolit: no és gens  habitual veure dos 3 de 9 descarregats en 10 minuts per part de les agrupacions locals i una primera ronda en menys de mitja hora. Tarragona marca tendència com a plaça castellera que cuida el públic per evitar esperes innecessàries. Felicitats!

 

– Un 10 a les quatre colles pel nivell de la jornada: els Castellers de Vilafranca feien a la plaça de la Font millor actuació que per Sant Fèlix (amb aquesta dada, no cal afegir-hi res més). La Vella de Valls descarregava per primer cop en una dècada el 4 de 9 amb folre i l’agulla. La Jove de Tarragona carregava a plaça per primera vegada en la seva història el 2 de 9 amb folre i manilles i completava el novè 5 de 9 consecutiu. I els Xiquets de Tarragona es refermaven en la gamma extra i estrenaven el pilar de 7 amb folre, inèdit en els últims 17 anys.

 

– Un aprovat justet per al públic, menys nombrós que l’any passat tot i el que gran moment de les colles grans tarragonines i de les que visitaven la plaça de la Font (molt merescut, per cert, l’homenatge de la tarda a Vilafranca i Valls). Resulta un pèl decebedor constatar poca gent a l’inici de l’actuació i només mitja plaça plena en els moments culminants.

 

– L’Homenatge al Perpetuador de les Festes i als Teclers d’Honor és un acte cada cop més massiu. Simbolitza l’inici oficial de Santa Tecla. Necessita deixar la petita sala d’actes del Palau Municipal (insuportable la calor asfixiant) i sortir al carrer, a les portes de l’Ajuntament. Només caldria un entarimat amb un micròfon i la presència de l’alcalde, la regidora de Cultura (o regidor) i els distingits. Seria un acte més proper als ciutadans. Després, des del balcó del consistori es pot mantenir el protocol habitual amb el Toc de Crida, la Crida de les Festes i la Primera Tronada.

 

– L’inici oficial de les festes s’ha marcat en el diumenge 14 de setembre, un dia abans del que és tradicional, a causa de la diada castellera. Però dissabte es van programar més de 50 “actes previs” en diferents punts de la ciutat. El calendari es desborda. Només queden dues opcions: o retallar activitats de les entitats dins del programa de festes o ampliar encara més els dies “oficials” de Santa Tecla. La solució ‘salomònica’ adoptada aquest any no acaba de deixar clar quan realment comencen les festes.

 

– De l’activitat de dissabte, molt bé ‘La baixada d’Amparitos’, el vermut amb musclos organitzat pels Xiquets del Serrallo i els Diables Voramar, i la trobada de Balls de Pastorets de Catalunya. Capítol a banda mereix la menció al concert de Sílvia Pérez Cruz i Rafael Fernández al Camp de Mart.

 

– I un notable alt per a la ruta d’exposicions inaugurades aquest diumenge, des de la proposta impulsada per Pep Escoda ‘Santa Tecla als ulls’ fins a les mostres de fotografia castellera al Pati Jaume I i l’Antic Ajuntament. En conjunt, una arrencada de festes molt potent que confio que es mantingui fins al dia 24.

Oriol Grau, perpetuador de les Festes, al balcó del Palau Municipal, al costat de l'alcalde (foto: Ajuntament de Tarragona)
Oriol Grau, perpetuador de les Festes, al balcó del Palau Municipal, al costat de l’alcalde (foto: Ajuntament de Tarragona)
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here