13.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 4, 2024

Festes de plata

Penjoll Àguila de Tarragona 1
L’Àliga banyada en or a les portes de la Catedral

“Volia que els penjolls se’ls poguessin posar els meus amics”, explica el Jordi Giménez.”Que els poguessin portar la nit de l’Empalmada sense fotre el cante”. Al davant em desplega un munt de sobrets de paper d’embalar, curosament decorats. De cada un en treu un element del seguici retallat en plata: la Mulassa, l’Àliga, el Lleó i la Víbria. De moment, aquestes són les quatre bèsties que configuren la col·lecció de joies festives ideada per aquest jove joier tarragoní.

El projecte va néixer l’any passat. “Ja sé que és poc romàntic, però ho vaig fer per guanyar-me la vida”, confessa amb tota la franquesa del món. No és d’estranyar; el marxandatge festiu està donant molts bons fruits a Tarragona. Econòmics i creatius. I és normal que artistes i artesans s’hi aferrin per donar a conèixer la seva obra.

Els penjolls de Jordi Giménez són fets a mà i reprodueixen la silueta dels elements en què s’inspiren. “Els vaig dissenyar a partir de fotografies”, explica. “Vaig resseguir el perfil de les bèsties i vaig traslladar el dibuix a una placa de plata que vaig retallar”. El resultat són petites figures de línies molt simples, però que evoquen tota l’essència de l’element “El més complicat és aconseguir un disseny senzill i net, però que sigui reconeixible. Pensa, per exemple, que he hagut de prescindir dels pits de la Víbria o el colom que porta l’Àliga”.

Mulassa Tarragona 2
El de la Mulassa és el penjoll més venut

Els penjolls que va vendre l’any passat els va fer completament a mà, retallant-los un a un. Com que la proposta va tenir bona acollida enguany n’ha fet motlles i el procés s’ha simplificat una mica. “Això permet que siguin més uniformes i no hi hagi imperfeccions”, detalla. “Els que es venen més són els de la Mulassa”, diu mig sorprès. “I d’el Lleó és del que n’he fet menys. No sabia que enguany seria la imatge de les festes!”.

Jordi Giménez no és ben bé un joier de vocació. “Aquesta història també és molt poc romàntica!”, riu. “Jo volia fer il·lustració. M’agrada molt dibuixar. Tenia els llibres de text plens de dibuixos. Però la nota de tall va pujar a 8, i com havia de treure un 8 fent dibuixos als llibres?!”. I així es va acabar matriculant a joieria. A l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. Ara bé, va ser més tard, fent les pràctiques al Taller Personal del carrer Major, quan es va començar a apassionar per aquest món. “Allí és on realment vaig aprendre tot el que sé.” S’hi va estat quatre anys, fins que l’any passat es va establir pel seu compte amb l’empresa NiU Joies.

“L’elecció del nom també és poc romàntic. Volia que fos en català, curt i senzill. Vaig agafar el diccionari i…” Queda demostrat que el romanticisme no sempre cal per aquestes coses. N’hi ha prou amb ser pràctic. Ara per ara, NiU Joies és un negoci virtual. És la manera d’estalviar-se el cost, inassumible, d’obrir una botiga i també dels intermediaris. “Faig tirades curtes de cada peça. D’entre 25 i 30. D’aquesta manera garanteixo una certa exclusivitat i econòmicament és viable”.

Víbria Tarragona 2
La víbria, petita i ferotge

Jordi Giménez té el taller en un petit recambró d’un local familiar al carrer Lleó. I pel que explica xala amb tot el procés. No només fent joies, sinó també pensant en la millor manera de vendre-les i presentar-les. “Faig penjolls personalitzats. El més estrany que m’han demanat mai és la cara d’un porc!” ­– En dono fe, en té una foto penjada al Facebook!­ – “També m’agrada cuidar la presentació. Per reduir costos he substituït les tradicionals capsetes per uns sobres amb missatges i dibuixos també personalitzats”.

Així és com es presenten els penjolls de Santa Tecla. En total n’hi ha vuit de diferents. Quatre són en plata i els altres amb un bany d’or de 22 quirats. Es poden comprar per Internet. I els de plata també els trobareu al Negrito i la Negrita i a l’estand de les festes. Potser amb aquesta iniciativa es recuperarà el vell costum d’anar enjoiat i engalanat per festes! Això sí, sense deixar de ser fashion!

 

 

UN OBSEQUI DE PLATA I OR

Per agraïr la fidelitat dels subscriptors a la revista FET a TARRAGONA i per celebrar les festes de Santa Tecla, tenim un regal en forma de penjolls com els que veieu en aquest article. Un doble obsequi: un penjoll de l’Àliga en plata i un altre penjoll de l’Àliga banyat en or. Si voleu participar en el sorteig d’aquest regal tan xulo i tecler només cal que envieu un missatge a l’adreça: subscripcions@fetatarragona.cat abans de les 12 del migdia d’aquest divendres. El lliurament de l’obsequi el farem dissabte perquè el pugueu lluïr aquests dies de Festa Major.

IMG_20140916_121119

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here