9.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 24, 2024

Els imprescindibles de Santa Tecla

millor_santatecla-17

Aquest cap de setmana arriba un dels moments més esperats de tot l’any: el punt àlgid de les festes de Santa Tecla de Tarragona. Anualment es presenta un programa farcit d’actes i els polítics s’afanyen a intentar dir que “enguany n’hi ha més que l’any passat”, però, sincerament, el realment important és que alguns hi siguin any rere any, sense excepció.

 

Per això avui em proposo fer un recull, amb fotografies de les festes del 2013, dels que per mi són els bàsics, els imprescindibles de Santa Tecla. Aquells actes sense els quals Santa Tecla no seria Santa Tecla.

 

LES DIADES CASTELLERES (23 i 24 de setembre)

El passat cap de setmana ja vam gaudir de la diada del Primer Diumenge de Festes, que va ser espaterrant, però en queden dues i quines dues. Dimarts 23 de setembre, dia de la patrona, les quatre colles de la ciutat cremaran les naus a la plaça de la Font, que per alguna cosa és una de les seves places més estimada i actuen a casa davant de la seva gent. Però més enllà de l’espectacularitat i els castells descomunals, l’endemà dimecres arribarà el moment dels Pilars caminants, aquella diada en què un pilar de quatre de cada colla enfila les escales de la Catedral i recorre tot el carrer Major i la plaça de la Font fins a arribar al balcó de l’Ajuntament. Si algú no ho ha vist mai, li puc assegurar que és un dels moments més especials de la festa.

 

BALL DE DAMES I VELLS (Teatre Metropol, del 19 al 24 de setembre)

Per primera vegada en molts anys el Ball de Dames i Vells no portarà les seves crítiques pels carrers de la Part Alta. Enguany només se’ls podrà veure a l’escenari del Teatre Metropol, però enlloc de la mitja hora habitual, el seu espectacle durarà gairebé noranta minuts i farà un repàs per tota la història d’aquest ball parlat tan instaurat a la ciutat. El motiu? Volen celebrar amb honors el seu 500 aniversari. L’any vinent, però, torneu al carrer, si us plau, enguany això no serà el mateix sense vosaltres apartant a les iaies al crit de “quin cul més gros que tens!”.

 

LA BAIXADA (Des del Pla de la Seu, mitjanit del 21 de setembre)

És, sens dubte, l’acte més multitudinari de les festes, el que congrega més gent i del que més se’n parla arreu. Enguany, fins i tot, se’n presentarà un documental titulat La mirada de l’Àliga que ha dirigit la gent d’Explay. Amb el pas doble de l’Amparito Rocasonant en mode bucle durant més de tres hores, alguns dels elements més estimats del Seguici recorren els carrers de la Part Alta entre una munió de gent (que en molts casos ha sopat bevent Chartreuse enlloc de vi amb gasosa, no ens enganyem) que fa el que sigui per intentar posar-s’hi a sota i convertir-se durant uns segons en el portant de les bèsties. Avís: cal tenir molta força que les bèsties pesen molt! És un dels actes més divertits, però una recomanació, si algú té problemes amb les aglomeracions que ni es plantegi posar-s’hi. Cada any la gentada va a més.

 

L’ANADA A OFICI (Des de la plaça de la Font, 9:15 hores del 23 de setembre)

El Seguici Festiu de Santa Tecla fa infinitat de sortides durant un dia i mig, però la millor és la del dia 23 a primera hora del matí. No hi ha gaire gent pels carrers, la calor encara no apreta i és la millor oportunitat per veure bèsties i balls ben tranquil·lament sense una munió de gent al davant. A banda, durant una bona estona tots els elements s’esperen pacientment al Pla de la Seu, mentre a l’interior de la Catedral es fa l’ofici per la patrona. El moment perfecte per fotografiar-los, contemplar-los o apropar-los als més petits.

 

L’ENTRADA DEL BRAÇ (Pla de la Seu, 21:15 hores del 23 de setembre)

És un altre dels moments més multitudinaris de les festes i enguany hi haurà el problema que una meravellosa bastida col·locada en una de les cases del Pla de la Seu restarà espai a l’indret, amb la qual cosa encara haurem d’estar més ben avinguts que els altres anys. És l’instant màgic per excel·lència de Santa Tecla. L’esclat de foc, música, emocions… Fa posar la pell de gallina només de recordar-ho! Ara bé, més enllà de l’orgia festiva que es genera al Pla de la Seu quan el Braç de Santa Tecla fa entrada a la Catedral, jo em quedo amb la posterior baixada de les escales que fa tot el Seguici. És l’últim instant de les festes en què es té l’oportunitat de veure tots els elements ballant els darrers Amparitos, aquell moment en què el cansament acumulat deixa pas a unes ganes immenses d’acomiadar-los fins l’any vinent. No té preu contemplar a la Diablessa obrir-se pas entre la gent amb el seu ceptrot espurnejant o veure com l’Àliga va desapareixent entre salts i crits carrer Major avall.

 

Estimats lectors i lectores, això ja ho tenim aquí! VISCA SANTA TECLA!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here