31 C
Província de Tarragona
Dissabte, agost 13, 2022

Un decàleg d’apunts teclers

L'Àliga a la bodega de l'Enric, a la plaça del Fòrum, la tarda de la Cercavila. Imatge captada la Santa Tecla de 2013 (foto: David Oliete)
L’Àliga a la bodega de l’Enric, a la plaça del Fòrum, la tarda de la Cercavila. Imatge captada la Santa Tecla de 2013 (foto: David Oliete)

Un primer balanç amb impressions personals de la Festa Major de Tarragona que completa l’article dels apunts teclers del primer cap de setmana:

 

– La ciutat, un altre cop, s’ha abocat al carrer. Han estat molts dies carregats de grans moments. Probablement, dissabte 20 a la nit es va arribar al punt àlgid de les festes pel que fa a l’ocupació de la via pública per part de milers de persones amb el macroconcert d’Els Pets a la plaça de Font i moltes altres i variades activitats: des del Retaule a la Catedral fins a les propostes musicals més modernes al Camp de Mart, passant pels escenaris del passeig de les Palmeres i el parc Saavedra. La nit de diumenge 21, amb la Baixada de l’Àliga, va transcòrrer amb menys gent que en anys anteriors i més mesures de seguretat.

 

– La pluja -no molt intensa- ha aconseguit deslluïr inoportunament tres moments culminants de la seqüència ritual: la Professó i l’Entrada del Braç (dimarts 23 al vespre), la Cercavila (dilluns 22 a la tarda) i l’Entrada de Músics (dilluns 22 al migdia). Malgrat tot, milers de persones van seguir in situ els dos primers actes, que van arrencar però no van poder culminar el seus respectius recorreguts. El Griu, la gran novetat de la part tradicional de la festa, es va poder estrenar durant una estona acompanyat del seu homòleg de Barcelona. I va rebre l’aplaudiment del públic

 

– Castellerament parlant, la diada del 23 va oferir una magnífica actuació al públic de la plaça de la Font. Resultats excel·lents, tot i que puguin deixar un regust una mica agredolç per no haver assolit el 100 per cent dels objectius. L’espectacle casteller d’aquests dies, inclosa l’exhibició de diumenge 14 i la tradició del pilar caminant, consolida encara més Tarragona com a capital castellera. Ja és, de fet, la ciutat que ha vist més construccions de nou pisos i de gamma extra en l’última dècada. Una dada inapelable.

 

– La treva de bon temps del matí i migdia del dia de Santa Tecla va treure als carrers una gernació com poques vegades es veu a Tarragona. Això va afavorir l’esplèndida Tanda de Lluïment dels elements del Seguici Popular i l’exhibició castellera a la plaça de la Font amb la prèsencia de milers de persones. L’únic però és que l’actuació de les colles va començar tard, va tenir poc ritme i va acabar a quarts de cinc de la tarda. Una llàstima!

 

– La Santa Tecla petita en general és un èxit de participació espectacular. Més enllà de la Cercavila del dia 19 amb els elements petits del Seguici, la Festa Major de Tarragona va consolidant tot un seguit d’activitats familiars, que són multitudinàries i molt ben valorades.

 

– Un excel·lent a Dames i Vells per l’espectacle del Metropol que ha servit per commemorar els 500 anys de la primera documentació del ball parlat. Entrades exhaurides des de fa temps per gaudir d’un musical i uns versots que van incidir en la sàtira dels temes locals amb més punta que en anys anteriors. No es pot oblidar que avui comença un congrés internacional sobre balls parlats a la URV.

 

– Un notable alt a la suma de forces que ha convergit aquest any per primera vegada en ‘El Rotet de Santa Teca’. Tres dies de gastronomia quilòmetre zero, música i altres activitats en un indret ideal -el pla de la Seu- malgrat la bastida. Una iniciativa que faria bé de consolidar-se en properes edicions.

 

– Un aprovat justet a la proliferació de vermuts. Una oferta excessiva fa que el vermut que ha estat històricament el més tradicional -el de la plaça de les Cols- pateixi una davallada considerable de públic.

 

– Un altre notable alt a la Marató de donació de sang -que celebrava el desè aniversari- i a altres activitats de caire solidari. Especialment remarcable em sembla la novetat de portar la festa als nens ingressats en l’hospital.

 

– Es confirma una tendència dels darrers anys: cada cop menys tarragonins agafen uns dies de vacances coincidint amb les festes. Aquesta, que era una pràctica habitual fa una dècada entre moltes persones, ha anat de baixa, segurament per diferents motius. Entre els més mencionats hi ha la desaparició de la ‘Plaça Freaky’ i la de l’escenari permanent a la plaça de Rei que acollia concerts de música més alternativa i independent. La crisi i les retallades n’han estat un factor clau.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here