Advertisement
Carregant ...

El ‘paradís’ de la química

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prototip de cotxe elèctric que desenvolupa BASF i que es mostra a Expoquímia

Prototip de cotxe elèctric que desenvolupa BASF i que es mostra a Expoquímia

Cap a la dreta o cap a l’esquerra? El dubte apareix mentre baixem les escales mecàniques que desemboquen al pavelló 3 de Fira Barcelona. Girem cap a la dreta i enfilem un ampli passadís envoltat d’estands espectaculars i artilugis estranys. Encara bocadats per les primeres impressions, la guia del grup s’atura, observa la panoràmica, s’adona de l’error i gira cura. “Era cap a l’esquerra”, assegura.

Ara sí, en el bon camí, un cop restablert el sentit correcte de l’orientació, els visitants  anem a parar als ‘dominis Feique’, el territori que controla la Federació Empresarial de la Indústria Química d’Espanya en la immensitat del saló Expoquímia. Feique és la patronal del sector -que des d’aquest dijous presideix el tarragoní Anton Valero, protagonista en el número 6 de la revista FET a TARRAGONA-  i els visitants som un grup de membres del Consell Cívic Consultor de la companyia BASF.

Un prototip de cotxe elèctric depara la primera sorpresa de la tarda. L’està desenvolupant BASF amb la marca Mercedes. Els promotors busquen aconseguir la màxima autonomia del vehicle a base de rebaixar pes i aplicar mesures d’eficiència: bon aïllament, absència total del metall i plaques fotovoltaiques al sostre en són alguns dels detalls que explica, molt pedagògicamernt, Josep Maria Clivillé, directiu de l’empresa química.

Sabatilla esportiva desenvolupada per BASF i Adidas

Sabatilla esportiva desenvolupada per BASF i Adidas

El cotxe forma part de la zona smart city de l’estand Feique, però encara més sorprenents resultaran després el prototip de nevera intel·ligent i les sabatilles esportives que BASF ha desenvolupat amb Adidas i fetes amb un polioretà especial. Són productes de l’àrea dedicada a l’alimentació i la vida quotidiana del futur. A l’altra banda del passadís, un aerogenerador en miniatura, també impulsat per BASF, mostra el potencial d’aquest sector de l’energia eòlica en moltes regions del món

Són només alguns exemples del que es pot veure fins aquest divendres als tres pavellons d’Expoquímia, al recinte firal de l’Hospitalet. Al costat de BASF hi ha les altres grans companyies del sector instal·lades a Tarragona i la gran novetat del 2014: l’estand de ChemMed, el clúster que impulsa l’AEQT i el Port per ‘vendre’ Tarragona al món. L’objectiu -expliquen els seus responsales als visitants- és atraure noves empreses perquè s’instal·lin en les 350 hectàrees que queden lliures als polígons nord i sud.

L’excursió a Expoquímia serveix per fer una nova reunió del Consell Cívic Consultor de BASF amb l’assistència d’una desena dels seus membres. Un òrgan pioner -es va crear el 1995- que busca millorar la connexió de l’empresa amb el seu entorn. S’hi incorporen dos joves, un vinculat a l’enginyeria química i l’altre veí de La Canonja, que podran aportar idees, propostes i dubtes renovats.

Els membres del Consell Cívic Consultor de BASF a la fira Expoquímia

Els membres del Consell Cívic Consultor de BASF a la fira Expoquímia

A la trobada, per enèsima vegada, s’expliquen detalls del projecte de tercer fil ferroviari -que continua encallat, 10 mesos després de l’adjudicació de les obres- i de la terminal intermodal prevista als terrenys de BASF, una iniciativa que no començarà fins que el tercer fil sigui una realitat sense possible marxa enrere. Preocupació i sorpresa entre els directius de la companyia per la falta d’explicacions convincents per part del govern espanyol.

Amb puntualitat exquisida sobre l’horari previst es tanca la reunió i comença el retorn a Tarragona. La sortida dels pavellons firals coincideix amb la de milers de professionals que abandonen les instal·lacions després d’una llarga jornada. La visita express a Expoquímia deixa constància de dues coses: la fortalesa i innovació del sector i el paper destacat que en té el polígon petroquímic tarragoní.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *