23.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 29, 2024

El riu desbocat

L'aigua del Francolí es desborda a l'alçada de Residencial Palau el matí del 10 d'octubre de 1994 (foto: AA.VV. Residencial Palau)
L’aigua del Francolí es desborda a l’alçada de Residencial Palau el matí del 10 d’octubre de 1994 (foto: AA.VV. Residencial Palau)

La Chari Carrasco encara s’emociona quan recorda com va entrar l’aigua de manera sobtada a la botiga de queviures. I li apareixen les llàgrimes si rememora l’ajut i la solidaritat dels veïns a l’hora de netejar i refer el local en els dies posteriors a la riuada. Claudio Pérez reconeix que va passar por aquell matí perquè es va veure obligat a decidir l’evacuació dels més de 200 alumnes del col·legi que llavors ell dirigia. I ho va fer -davant l’absència de policies i bombers- amb l’únic suport dels mestres i altres adults que hi van córrer a ajudar-los. Francesca Lozano va marxar del seu pis, amb un nen de 9 mesos i els sogres, travessant les vies del tren. Abans, va tenir l’encert i la fredor d’enregistrar amb càmera de vídeo com saltava l’aigua per damunt dels murs.

 

Han passat vint anys, però la Chari, el Claudio, la Francesca i centenars de persones del Serrallo i Residencial Palau continuen recordant el desbordament del Francolí el 10 d’octubre de 1994. La nit i matinada d’aquell dilluns de tardor va ploure molt a les muntanyes de la serralada prelitoral, amb precipitacions d’entre 400 i 500 litres per metre quadrat, i una de les conseqüències més ràpides va ser l’augment espectacular del cabal de rius i rieres. El Francolí va baixar amb tanta força que va trencar el pont d’accés a la refineria de La Pobla de Mafumet i va inundar els dos barris i el polígon industrial.

(…)

Aquest és un fragment de l’article que publiquem al número 7 de la revista FET a TARRAGONA, a la venda en quioscos i llibreries de la ciutat per només 5€ (inclou de regal el DVD ‘El somni de Pau Casals’ sobre la història del Concurs de Castells).

 

Aquest divendres, 10 d’octubre de 2014, es conmemoren els vint anys de l’última riuada. Al Tinglado 4 del Moll de Costa s’inaugurrà a les 19 hores una exposició -que estarà oberta fins al 23 de novembre- i es presentarà un llibre amb testimonis i fotografies dels veïns del Serrallo i Residencial Palau i empresaris del polígon industrial. El llibre també repassa la mobilització veïnal que, durant sis anys, va reclamar la canalització del tram final del Francolí.

 

Aquí hi ha l’enllaç d’un vídeo enviat per un lector:

https://www.youtube.com/watch?v=DerTo7kwmws&list=UUrkhOLjNu5-kynbTor_0pCg

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here