Advertisement Advertisement
Carregant ...

Aires nous al teatre El Magatzem

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

IMG_20141021_180846

Meritxell Muñoz i Nani Blasco, el nou equip del teatre El Magatzem, en una de les aules de la Cooperativa Obrera

Sento l’olor de pintura tot just travessar la porta de la Cooperativa Obrera. Són els retocs d’última hora. Aquest dissabte el teatre El Magatzem reobre al públic. Estrena temporada amb un concert teatralitzat de La Colònia.

En un despatxet al primer pis, davant de les escales, m’espera la Meritxell Muñoz. Tot just fa un mes i mig que ha assumit la direcció artística de la sala del carrer Reding. El temps just per confegir una programació de setze espectacles que s’allargarà fins el 27 de desembre.

“La feina del director artístic és definir unes directrius i fer una programació coherent amb elles”, m’explica. “Volem fidelitzar al públic amb espectacles professionals i de qualitat i un calendari estable, que ajudi a crear l’hàbit de venir a la sala”.

Cartell promocional del concert d'aquest dissabte de La Colònia

Cartell promocional del concert d’aquest dissabte de La Colònia

La tasca que té al davant no és fàcil. El teatre El Magatzem ha viscut reiterats intents de dinamització. I cap ha acabat de reeixir. Fos per manca de recursos, o  bé perquè les programacions resultaven massa erràtiques i disperses. La qüestió és que la sala del carrer Reding no ha acabat d’enlairar-se i això que és un espai escènic privilegiat. Amb l’escenari a ran de terra, envoltat de graderies, el Magatzem ofereix una experiència de proximitat única per a l’espectador i l’intèrpret.

La Meritxell Muñoz, que és escenògrafa, és conscient d’aquest potencial de la sala i la programació que ha dissenyat està encaminada a treure’n el màxim partit. “La configuració de l’espai permet una relació molt directa amb l’espectador. Hem buscat propostes que s’hi adeqüin. També hem tingut en compte l’oferta teatral que ja hi ha a la ciutat, per intentar fer una programació alternativa i complementària”.

El resultat és un ventall de 16 propostes, que engloben teatre, música i espectacles infantils. Les cites seran regulars. Cada dissabte a dos quarts de nou del vespre hi haurà funció o concert. I els diumenges alterns, representacions pensades per a la canalla. “En la programació també hem intentat seguir la vocació social de la Cooperativa Obrera”, explica la Meritxell. “Per aquest motiu hi tenen un pes importants autors clàssics. Però que la gent no s’espanti! El plantejament és ben modern!”. Així, el dia 1, es podrà veure Xavier Graset interpretant Sobre els danys del tabac i les ostres d’Anton Thèkhov i el 21 de desembre Un conte de Nadal de Charles Dickens, amb Mercè Pons i Jaume Comas. Tots dos espectacles, dirigits pel reusenc Francesc Cerro.

El Magatzem també oferirà l’oportunitat de descobrir Lucrècia de Joan Ramis. Per primera vegada es representarà en versió íntegra aquesta tragèdia que és un referent del neoclassicisme català. L’espectacle, promogut per la Casa de les Lletres, s’emmarca en els actes de la Tardor Literària. Aquesta no és l’única col·laboració d’El Magatzem amb certàmens arrelats a la ciutat. Pascal Mesnier hi actuarà dins la V edició del festival internacional Tarragona Blues i el Mag Gerard, dins el festival internacional Teatre Màgic.

La programació del Magatzem també inclou el musical Igot Gershwin, un concert de Marc Parrot i l’espectacle poètico-musical Vistes al Mar amb textos de Maragall, Espriu i Hernández. La programació completa la podeu consultar al web del teatre: http://webfacil.tinet.cat/teatrem

Xavier Graset a Sobre les danys del tabac i les ostres

Xavier Graset a Sobre les danys del tabac i les ostres

La feina de la Meritxell Muñoz, però no acaba aquí. A banda de dissenyar la nova programació d’El Magatzem també ha bastit una nova proposta formativa amb cursos de teatre per a petits i per a adults. “De cursets ja se’n feien”, remarca, “però hem volgut donar-los coherència i unitat, crear una autèntica estructura d’escola”. I per fer-ho han buscat professionals de referència al territori. Els professors són els reusencs Ferran Madico, director del Centre d’Arts Escèniques de Reus, Francesc Cerro i la vallenca Mar Ulldemolins, coneguda sobretot pel seu paper a Ventdelplà, però que també ha treballat en teatre sota les ordres d’Oriol Broggi, Julio Manrique i Àlex Rigola. Els cursos tot just acaben de començar i el nivell d’inscripció ha estat més que satisfactori. Així i tot encara queda alguna plaça lliure. L’oferta formativa es completa amb un curs d’escenografia, que imparteix la mateixa Meritxell.

Va ser precisament així, fent un curs, com l’any passat va aterrar a El Magatzem. La Meritxell Muñoz és de Barcelona i tot just fa quatre anys que viu a Cambrils. Coses de l’amor. Tot i que és jove el seu currículum ja és llarg. Entre moltes altres coses ha dissenyat l’escenografia d’El setè cel a la Sala Beckett, Boys don’t cry al festival Grec i ha fet el vestuari d’Una història catalana i Pedra de tartera, al TNC. També ha col·laborat en diverses produccions a l’Auditori.

Ara s’estrena com a programadora a Tarragona. “No pot ser que una sala com el Magatzem gairebé no es conegui!”, em deia.

Com se sol dir en aquestes ocasions: molta merda i que pugi el teló!


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *