Advertisement Advertisement Advertisement
11.7 C
Província de Tarragona
Dimecres, març 22, 2023

Crònica social d’una dècada

Chinchilla

Molts tarragonins recorden amb un somriure aquella tradició d’anar passejant per la Rambla i aturar-se davant l’aparador de Chinchilla, al número 75. Gairebé cada dia, al costat de les fotos de bodes i comunions, s’hi penjaven les imatges d’algun acte social del dia anterior. Era la millor manera de saber què passava a la ciutat, d’estar al cas de la crònica de societat de cada moment.

 

L’alcalde Ballesteros rememora aquest hàbit en la presentació de l’exposició ‘Els anys 70 a Tarragona’, de Ramon Segú Chinchilla, el nét d’una nissaga familiar vinculada de sempre a la fotografia i a Tarragona. La mostra es pot veure a l’Arxiu, al magatzem 2 de Tabacalera. És la primera d’un seguit d’exposicions que s’aniran programant per donar a conèixer el fons dels Chinchilla, que ara fa un any va ser cedit a l’Ajuntament.

 

Jordi Piqué, director de l’Arxiu, remarca que Ramon Segú és el tarragoní que ha fotografiat més famosos en el darrer terç del segle XX i el principal testimoni gràfic de tragèdies i moments de felicitat. L’exposició inclou 34 fotografies que expliquen les transformacions urbanístiques de la ciutat, les commemoracions oficials, les festes i tradicions, la vida quotidiana…La dècada dels 70 és l’etapa de transició de la dictadura a la democràcia, del subsdesenvolupament al creixement econòmic, del blanc i negre al color.

 

A la mostra també hi ha vitrines amb documentació, publicitat, plànols, cartells i credencials de tota mena del fotoperiodista i del negoci familiar, primer al carrer Sant Francesc i després a la Rambla Nova. El protagonista de l’exposició aprofita l’acte per recordar l’avi i el pare i el quasi un milió de fotografies que componen el fons familiar. I dels moments viscuts darrere la càmera apunta la inauguració del Nou Estadi, un concert de Julio Iglesias, la visita dels Reis Joan Carles i Sofia i la tragèdia del càmping Els Alfacs.

 

“La fotografia esdevé art”, sentencia l’alcalde en una sala plena de gom a gom, amb tanta gent dempeus com asseguda. I amb molts ‘tarragonins de tota la vida’: Antoni Coll Gilabert, Enric Pujol, Antoni Panadès, Antoni Vives, Antoni Jordà, Antoni Húber, Fèlix Llovell…i la llista seria llarguíssima. També m’adono de la presència entre el públic de Joan Salvadó ‘Janó’, fuster, dissenyador de la Mulassa de Tarragona i Perpetuador de les Festes 2010.

 

Aquesta és la Tarragona que especialment gaudirà amb la mostra del fons Chinchilla que es podrà veure durant sis mesos. Bona feina de l’autor i dels responsables del Centre d’Imatges de l’Arxiu Municipal. I només una crítica: l’horari d’obertura -matins de dilluns a divendres-, indigne d’un espai amb d’exposicions de gran repercussió ciutadana.

Primers visitants a l'exposició de fotos dels anys 70 de Ramon Segú Chinchilla
Primers visitants a l’exposició de fotos dels anys 70 de Ramon Segú Chinchilla
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here