18 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Àlvar Calvet, creador i professor

Àlvar Calvet, davant dues de les seves peces artístiques els anys 1994 i 2012
Àlvar Calvet, davant dues de les seves peces artístiques els anys 1994 i 2012

Àlvar Calvet és Premi Tarragonès 2014 de Creació “Lucius Anneus Florus” en “reconeixement a la seva trajectòria creativa, en la qual s’ha de destacar el diàleg que estableix amb diferents col·lectius desfavorits: presos, professionals del sexe, immigrants, cecs… tenint sempre present l’aspecte pedagògic del projecte creatiu”.

 

Calvet se sent molt satisfet de formar part del llistat de persones premiades al llarg dels anys en el qual hi ha alguns amics i coneguts com són el Pep Escoda, el Josep Maria Rosselló, el Josep Segú o l’Arantxa Sagardoy.També li ha fet molta il·lusió -tot i no tenir una dotació econòmica- perquè considera el trofeu com el que és, una fantàstica obra d’art en bronze, “treball d’un gran artista que ens va deixar un gran llegat, en Rafel Bartolozzi”. I encara hi ha una tercera raó per ser feliç amb aquest guardó: la proposta dels candidats les fan altres persones, i en aquest cas l’ajuntament de Vespella de Gaià va proposar Àlvar Calvet.

 

Un els objectius del premi és el d’estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca. Calvet pensa que li anirà molt bé el reconeixement perquè mai no n’hi ha prou, de notorietat en la feina d’un artista o d’un professor. Ell no separa les dues professions: “L’ensenyament ha acabat influïnt, modificant o redefinint la meva obra artística”.

Calvet interactua amb un invident, el periodista Miguel González
Calvet interactua amb un invident, el periodista Miguel González

Àlvar Calvet descriu tres etapes en el seu treball creatiu: una primera de formació figurativa que s’acaba cap a finals dels 80, tot i que encara no ha continua per la seva responsabilitat com a professor; una segona etapa que ell anomena d’interacció que consisteix en un intent d’atrapar a l’espectador d’una forma divertida i aquí apareix també la camisa com a element primordial de les seves peces i accions; i una tercera etapa, la social, en la que utilitza la pintura com un mitjà per arribar als altres i l’ha dut a realitzat alguns dels treballs més coneguts, amb presoners, dones, americans, persones amb malalties mentals, persones amb processos de desintoxicació, professionals del sexe, immigrants, i invidents, entre d’altres.

 

Calvet és, doncs, Premi Tarragonés de Creació, un guardó que dóna visibilitat a una persona vinculada a la comarca i destacada en l’àmbit cultural. “Crec fermament que l’ensenyament és la clau del creixement pacífic d’una societat i que la cultura és la manifestació clara de la nostra evolució”, va concloure al lliurament del premi, ara fa pocs dies a la localitat de Creixell.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here