13.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 23, 2024

Canta’m, August!

L'equip d'Amics de pedra al vestíbul del teatre Tarragona
L’equip d’Amics de pedra al vestíbul del teatre Tarragona

“Segur que és cosa de la Medusa, té mala llet i sovint n’abusa!”, canta el torrenc Jofre Borràs. O més ben dit, perdoneu la gosadia, l’insigne emperador August personificat en el torrenc Jofre Borràs. Ell és el protagonista d’Amics de pedra, una cantata sobre el món romà que es podrà veure el 22 i 23 de novembre al Teatre Tarragona. Serà el preàmbul del II Congrés Internacional  d’Arqueologia, Tarraco Biennal, organitzat per la Fundació Privada Mútua Catalana.

 

“És un regal per a la ciutat”, explica Josep Prats. El director del Cor Ciutat de Tarragona és també el director musical d’aquest gran muntatge que implica a 900 nens i nenes d’entre 8 i 11 anys. A Tarragona ja s’han fet altres cantates infantils, però aquesta té una dimensió especial per la quantitat de canalla i escoles que s’hi ha implicat. Josep Prats hi té molta experiència en aquest tipus de projectes. Fa anys que s’encarrega de Cantània, la gran trobada de corals infantils de l’Auditori de Barcelona.

 

Josep Prat, director musical, Begoña Floria, regidora de Cultura, i Joan Josep Marca president de la Fundació Mútua Catalana
Josep Prat, director musical, Begoña Floria, regidora de Cultura, i Joan Josep Marca president de la Fundació Mútua Catalana

“Tot plegat va néixer de la voluntat de fer més permeable i universal el Congrés d’Arqueologia, Volíem obrir-lo a la ciutat i evitar que es quedés en una activitat tancada per a especialistes”, detalla Prats. I així va ser com van enredar el jove poeta tarragoní Adrià Targa per escriure el llibret d’aquesta comèdia musical d’inspiració romana. La música es va encarregar a tot un especialista, Joan Vives, vinculat a Dagoll Dagom i la Cubana. I un altre tarragoní, Marc Chornet, n’ha assumit la direcció escènica, amb muntatge videogràfic inclòs.

 

Amics de pedra narra les peripècies d’una mestra, Neus Pàmies, que veu com els seus alumnes es queden petrificats després d’haver trencat el vidre del mosaic de la Medusa al Museu Nacional Arqueològic. Els nens es queden de pedra i, en canvi, l’estàtua de l’emperador August pren vida. Voleu una temàtica més romana i més tarragonina a la vegada? Els nens esdevenen el cor grec que va amanint les aventures de la mestra i l’emperador. Em sembla que fins i tot floreix l’amor! Aixxx.

Jofre Borràs és l'emperador August de la cantata
Jofre Borràs és l’emperador August de la cantata

Setze centres educatius, incloent el Conservatori i les escoles de música, s’han implicat en el projecte. I fins i tot, s’ha creat un nou cor infantil a la Floresta, amb la col·laboració de l’AMPA del barri. Amics de pedra és un projecte pedagògic i d’integració, que va més enllà de l’aula. Durant mesos hi han treballat els nens que hi participen, però també els seus companys de col·legi. I tota aquesta canalla arrossegarà les seves famílies a veure’ls. “Amics de pedra també és una manera d’obrir el teatre a la ciutat, i que els nens no només hi vagin, sinó que també el visquin”, diu Prats.

 

Són tants que no caben a l’escenari. I és previsible que la platea també es desbordi. Per això s’han programat tres passis. En cadascun d’ells hi participarà un grup de 300 nens i nenes. La primera representació es farà dissabte 22 a les 6 de la tarda. L’endemà diumenge es faran dues representacions. Una al migdia i l’altra també a les 6. Si no teniu espera podeu fer un tastet al canal de Youtube de Tarragona Cultura!

https://www.youtube.com/watch?v=LKNaV-hmyMA

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here