11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

La Viquimarató sobre Tarragona

Imatge de la Viquitrobada 2014, celebrada a la Biblioteca Pública de Tarragona (FOTO: Biblioteca Pública de Tarragona).
Imatge de la Viquitrobada 2014, celebrada a la Biblioteca Pública de Tarragona (FOTO: Biblioteca Pública de Tarragona).

 

Una de les fórmules d’enriquir la Viquipèdia són les viquimaratons, que a hores d’ara estan ja consolidades arreu de Catalunya, i que són una bona manera de fer créixer un article de forma ràpida al mateix temps que s’amplia la difusió de la viquipèdia entre la ciutadania. La Viquimarató sobre Tarragona, organitzada per Amical Wikimedia i la Biblioteca Pública de Tarragona, es va celebrar el passat cap de setmana—els dies 15 i 16 de novembre—, en el marc de la Viquitrobada 2014, un esdeveniment que des de l’any 2007 es coordina anualment amb l’objectiu que la comunitat d’editors de la Viquipèdia en català, així com altres persones interessades en el coneixement lliure, puguin reunir-se.

 

S’han fet viquimaratons sobre personatges, i també sobre la llengua catalana. En són exemples propers la II Nit de la Llengua al Món Digital, que es va dur a terme el passat 3 d’octubre al Port de Tarragona, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística; o també coincidint amb el desè aniversari de la mort del Dr. Margalef, Amical Wikimedia, el CRAI Biblioteca de Biologia de la Universitat de Barcelona i la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat organitzen el 29 de novembre la Viquimarató Ramon Margalef, amb l’objectiu de crear i millorar els continguts de la Viquipèdia relatius al Dr. Margalef, l’ecologia i el medi ambient. Per a la comunitat viquipedista la Viquimarató de Tarragona també és el retorn que ofereixen a la ciutat per la seva acollida; en aquest cas amb el propòsit d’actualitzar, ampliar i crear articles sobre Tarragona a la Viquipèdia.

 

Una de les persones participants editant una entrada de la Viquipèdia (FOTO: Biblioteca Pública de Tarragona).
Una de les persones participants editant una entrada de la Viquipèdia (FOTO: Biblioteca Pública de Tarragona).

La filosofia dels viquipedistes és atraure ciutadans cap al treball en la viquipèdia. Estan sempre disposats a compartir coneixements i a acompanyar a tots aquells que comencen en l’edició de viquipèdia. La tarda del dissabte 15 de novembre no és cap excepció, i s’incorpora un petit curs d’edició wiki per a usuaris novells, que es fa abans de la Viquimarató. A les cinc de la tarda tot està preparat a la Biblioteca: des de fa dies que es preparen entrades que es comparteixen a la pàgina creada per a la viquimaratóS’ha buscat documentació sobre unes vuintanta entrades (i en podrien haver estat moltes més) per actualitzar, ampliar o entrar de nou. Cada entrada ha comportat buscar prèviament les fonts, posar a punt els llibres i agrupar tots els recursos disponibles.

 

A les sis de la tarda desenes de persones inicien el seu treball als ordinadors i obren una vintena d’entrades noves sobre Tarragona, editen referències, modifiquen o amplien altres articles existents a la Viquipèdia. Els que hi assisteixen per primer cop estan acompanyats de viquipedistes experts que els assessoren i encoratgen en la seva feina. Destaca el rigor amb què tracten les fonts i la voluntat de fer una feina ben feta.

 

Parlem amb Arnau Duran, president d’Amical Wikimedia, que ens destaca que la viquitrobada sempre és un acte gran. El que sembla molt virtual ho porten al carrer. De forma molt decidida ens assenyala que la Viquimarató és el retorn que fan des d’Amical Wikimedia, que tothom escriu de forma voluntària i altruista per ampliar una base de coneixementen aquest cas en català, la nostra llengua. Destaca la presència de persones vingudes d’arreu, de les Illes, de València però també de Flandes o de Los Angeles. Persones també amb perfils ben diferents, des dels noiets de la ESO fins a jubilats; universitaris i professionals ben diversos però amb el propòsit de compartir experiències.

 

Preguntem al Francesc i a la Maria, que han arribat de València, i els veiem treballant sobre Rafael Nadal i Company i Josep Antoni Castellarnau i Magrinyà; completen les entrades, les vinculen amb els articles existents i treballen les referències, importants de cara a la fiabilitat de tot treball d’edició. Destaquen que tot ha d’estar basat en fonts i bibliografies.

 

També hi trobem una tarragonina, Clara Polo Sabat, que ens explica que fa cinc anys que és viquipedista i que avui ha treballat amb Joan Ruiz i Porta, de qui ha creat l’entrada a la Viquipèdia. Per a ella la viquimarató és important perquè impulsa la creació d’articles, permet captar persones noves, però també promociona la ciutat a la gent de fora i la dóna a conèixer arreu. Prop seu hi ha Enric Aguadé, que va ser director de la Biblioteca Pública Xavier Amorós de Reus, i ara ja jubilat, dedica part del seu temps a la Viquipèdia. Avui ha treballat amb Josep Roig i Bergadà, tarragoní que fou alcalde de Barcelona (1910) , president de l’Acadèmia de Jurisprudència i legislació de Catalunya (1933-1934) i degà del Col·legi d’Advocats (1935-1936), i que a partir d’avui també té la seva entrada a la Viquipèdia en català. Enric Aguadé, que fa any i mig que és viquipedista, considera que és important treballar temes de proximitat des del territori perquè es pot aportar molt més coneixement que no pas si se n’ocupa algú de lluny, encara que accedeixi també a les fonts. Quan s’entren dades i fets històrics, sens dubte, creu que s’ hi poden fer unes millors aportacions.

 

En un altre àmbit de la Sala d’Humanitats hi ha set bibliotecaris de la Biblioteca Pública de Tarragona que fan les seves primeres passes en el món de la viquipèdia de la mà de Lluís Madurell, ambaixador d’Amical Viquipèdia a Tarragona, col·laborador des de fa un parell d’anys en la formació de persones que volen començar a editar a la Viquipèdia. Bibliotecaris i viquipedistes revisen fonts i enceten nous temes, com la Cooperativa Obrera o el canonge Foguet, entre d’altres. Hi ha molta feina a fer i uns grans objectius a compartir.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here