Advertisement Advertisement Advertisement
28.9 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 20, 2022

PREPARATS PER TORNAR A VOLAR

 

Frame de la pel·lícula de Cormelieu Porumboiu. Al centre Adrian Porumboiu àrbitre del partit.
Frame de la pel·lícula de Cormelieu Porumboiu. Al centre Adrian Porumboiu àrbitre del partit.

Es diu Adrian Porumboiu i va ser àrbitre a la lliga romanesa durant la dictadura de Nicolae Ceaucescu.

Pare del guardonat cineasta romanès Cornelieu Porumboiu, es posa darrera la càmera amb el seu fill en l’ última pel·lícula documental d’aquest “Al Doilea Joc” (El segon partit).

Vicente Moreno en un moment del partit a Son Bibiloni. El tècnic perd a Manolo Martínez, Rocha i Mossa per sanció per la pròxima jornada. Foto: Nàstic
Vicente Moreno en un moment del partit a Son Bibiloni. El tècnic perd a Manolo Martínez, Rocha i Mossa per sanció per la pròxima jornada. Foto: Nàstic

Vaig tenir la sort de poder fer la presentació d’aquest estrany film l’última setmana a Tarragona dins del cicle RISC. En el documental, l’àrbitre explica fil per randa, al seu fill, el que era xiular partits durant els temps de la dictadura de Ceaucescu a Romania. Porumboieu (pare) deixa clar el que significava haver de posar ordre en encontres com el de la pel·lícula on Dinamo de Bucarest (equip de la policia secreta) i Steaua (equip de l’armada) s’enfrontaven entre ells. Saber navegar entre amenaces i coaccions és el que va fer, segons ell, que Adrian Porumboiu xiulés la majoria de derbis de l’època. No per ser bon àrbitre, no per saber millor el reglament, simplement per aconseguir deixar contents a uns i altres.

El temps ha passat, ja fa 25 anys que va caure el mur i la dictadura a Romania, però un té la sensació que l’arbitratge segueix ancorat en aquella fase de no voler fer enfadar a ningú.

El nom de Pablo Fernández Brito no deu aixecar interès gairebé enlloc, poca gent deu saber qui és aquest personatge amb els dos cognoms com la majoria. Pràcticament eren noms anònims com els d’ Eriz Mata, Mateu Lahoz, Teixeira Vitienes o Clos Gomez. Tots tenen els seus moments de glòria amb el Nàstic i tots han acabat fent carrera en el món de l’arbitratge.

Qui sap potser arribarà un dia que com diu la novela d’en Xavier Bosch “se sabrà tot” i que algú explicarà per què el Nàstic ha estat l’únic club que ha patit una sanció de sis partits de tancament del seu estadi veient tot el que s’ha vist als camps de l’LFP.

No m’ha agradat mai parlar d’estafes, de robatoris, de manipulació… són paraules massa gruixudes i sincerament fora de to. Penso que els àrbitres acostumen a equivocar-se i que mantenen aquella estranya jerarquia del “matxo spanish” amb un caràcter poc dialogant i amb molt poques ganes d’escoltar.

 

MASSA ERRORS QUE COSTEN PUNTS

El president Josep Maria Andreu obria de nou la caixa dels trons el passat dilluns al “Partit de Tornada” on explicava obertament que una simple reunió l’última temporada va servir per canviar el signe dels astres arbitrals. Andreu va anunciar també que aviat hauran d’anar a la Federació a tornar a demanar explicacions del per què de la “Mala Sort” que està tenint el Nàstic amb els arbitratges.

Josep Maria Andreu a la Sala al Cau al "Partit de Tornada"
Josep Maria Andreu a la Sala al Cau al “Partit de Tornada”.

Una setmana abans l’entrenador, Vicente Moreno, sempre prudent, també havia llençat un avís cap als arbitratges que estava rebent el conjunt grana.

L’equip de Moreno ha tornat a pagar car un més que possible error arbitral. Un penal assenyalat en contra del Nàstic a Son Bibiloni ha fet que el Mallorca B empatés un partit que els grana dominaven des del primer minut amb gol de Rayco i que finalment veiessin com s’escapaven dos punts més. Amb la derrota els grana han encadenat quatre jornades, quatre, sense guanyar.

Molts cops poden semblar només excuses de mal pagador, però cal fer una petita repassada als darrers partits i analitzar algunes de les accions conflictives que han pogut decidir el marcador final.

Errors humans? Equivocacions lògiques? Àrbitres poc preparats? Arbitratges mancats de tecnologia? O no, potser el Nàstic encara paga car el seu enfrontament amb la Federació pels casos Tom Nadal i sobretot Federbet?

La plantilla del Nàstic va esperar tres hores a l'aeroport del Prat per poder agafar el seu vol cap a Palma. Foto: @daviersuker
La plantilla del Nàstic va esperar tres hores a l’aeroport del Prat per poder agafar el seu vol cap a Palma. Foto: @daviersuker

Mai ho sabrem, o potser sí? algun dia quan el Porumboieu de torn faci una pel·lícula explicant un partit sencer de la lliga espanyola amb comentaris d’un àrbitre.

Potser quan els col·legiats es decideixin a parlar o quan simplement la tecnologia guanyi terreny davant d’errors humans comprensibles, potser així el àrbitres podran tenir un criteri simplement més just.

Amb àrbitres o sense el cert és que el Nàstic segueix a tres punts del líder, que sí, d’acord, que com deia la setmana passada és el Reus, però són només tres punts. Si finalment la “Mala Sort” arbitral algun dia gira, l’equip grana més enllà dels endarreriments per descompressió en algun avió, ha d’estar preparat per tornar a agafar el ritme que imposava fa un mes, ha d’estar preparat per tornar a volar i ensenyar aquell joc que també feia volar els que el veien.

Azkorra aquest cop no va ser el factor revulsiu. Foto: Nàstic
Azkorra aquest cop no va ser el factor revulsiu. Foto: Nàstic
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here