24.3 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

El ‘Fet’ inspira un anunci de publicitat amb Tòful Conesa

Portada del número 1 del FET a TARRAGONA, amb Tòful Conesa com a un dels cinc protagonistes, fotografiats des del campanar de la Catedral (foto: David Oliete)
Portada del número 1 del FET a TARRAGONA, amb Tòful Conesa com a un dels cinc protagonistes, fotografiats des del campanar de la Catedral (foto: David Oliete)

La portada i un reportatge del primer número del FET a TARRAGONA (setembre del 2013) són a l’arrel d’un anunci de publicitat que explica la història del campaner Tòful Conesa. L’article el va publicar Jordi Suriñach a la revista en el marc d’un reportatge més ampli -“Ells fan la festa”- que tenia com a protagonistes a cinc tarragonins amb un paper rellevant per Santa Tecla.

 

Al cap d’uns mesos, una productora audiovisual de Barcelona es va posar en contacte amb l’ajuntament de Tarragona i es va interessar per persones que podrien explicar alguna història emotiva relacionada amb el Nadal. La tècnica de cultura, Sílvia Ferreres, va recordar l’article de Suriñach i va pensar que la història de Conesa vinculada amb el repic de campanes per la pau podria ser atractiva per als promotors de la campanya publicitària.

 

Després va entrar en acció Txell Roig, responsable de la Tarragona Film Office, que es va encarregar de buscar i oferir les localitzacions idònies que havien d’acompanyar la història del campaner tarragoní. Així hi apareixen, entre d’altres, la Baixada Misericòrdia, el carrer de Merceria, les escales del Pla de la Seu i el propi campanar de la Catedral.

 

L’enregistrament es va realitzar el passat mes d’octubre i hi van participar altres campaners d’altres llocs de Catalunya que van propiciar les escenes més emocionants del rodatge. La història de Tòful Conesa serveix per il·lustrar la campanya ‘Haz que la Navidad brille con Lay’s Gourmet’. Aquí en teniu el vídeo, en versió íntegra:

 

L’article de Jordi Suriñach a la revista 1 del FET a TARRAGONA fent un retrat del campaner arrencava així:

En Tòful Conesa va néixer al número 2 del Pla de la Seu fa 64 anys. Era un d’aquells xiquets del barri que, no se sap com, ajudava el campaner de la catedral, Joan Clotet. “Abans de ser campaner era toca campanes”, bromeja. Però de ben petit va passar-se moltes hores al terrat de Tarragona aprenent els secrets d’aquelles instruments. Eren temps, en plena època franquista, en què les campanes eren molt més protagonistes, potser perquè el rellotge no estava tan estès, potser perquè l’església col·laborava en les commemoracions dels actes de festes com el 15 de gener, data de l’entrada de les tropes nacionals a la ciutat, o del 18 de juliol, dia del Glorioso Alzamiento, sempre amb la música de les 12 campanes com a teló de fons. El Sr. Clotet va morir i durant molts anys la Capona i les seves companyes van quedar gairebé mudes, només despertades pels tocs electrificats. (…)

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here