25.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Una dotzena de cultures via mòbil

fotograf convidat

“Marenkalma? Quins noms tan estranys que es posen!”, exclamava, estranyada, una dona des del fons del Cafè Metropol. Probablement era l’única que no coneixia tots els protagonistes de l’acte. Perquè, siguem francs, els usuaris d’Instagram acostumen a estar enganxats a aquesta xarxa social, que defensen a capa i espasa. De fet, hi estan enganxats com la majoria de gent amb les seves respectives aficions. Passa que la seva és compartir fotografies en un club amb més de 300 milions d’usuaris arreu del món, que té una gran repercussió mediàtica i que, en molts casos, fomenta valors artístics. Per aquests motius, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha fet una aposta per tenir una presència important a aquesta xarxa, tot fomentant, per exemple, iniciatives com El Fotògraf Convidat, que ha tancat un any intens inaugurant una exposició resum a la Rambla Nova.

 

La idea d’El Fotògraf Convidat és ben senzilla: oferir a un fotògraf de la ciutat, que estigui present en aquesta xarxa social, la possibilitat de compartir la seva visió de la cultura mitjançant cinc fotografies que es pengen cada mes a les xarxes socials municipals. La iniciativa va començar l’any 2013 però ha estat aquest 2014 quan s’ha consolidat plenament. En total, 60 fotografies. I, com a prova del talent dels artistes, fugint dels tòpics d’Instagram: sense abús dels filtres, sense fotos de gats, sense imatges de peus, sense postes de sol… Bé, alguna posta de sol sí que hem vist, però sempre justificada!

 

Cada Fotògraf Convidat va portar l’encàrrec al seu terreny, amb resultats tan particulars com sorprenents:

la visió polièdrica de la Rosa Casanova, 

la unió amb la gastronomia de l’Albert Villena,

l’arquitectura fascinant de Marc Espinosa,

el llenguatge plasmat en imatges de Cristina Turmo, 

l’evolució de la música vista per Dolors Ayxendri,

la presència dels grans clàssics del cinema a Tarragona segons Octavi Lobo,

el nexe entre el grup de metal Ankor i el patrimoni de la ciutat proposat per Emilio Barruz, 

l’esclat de la natura de Víctor Murillo,

la visió de la festa de Laura Rodríguez,

els personatges tarragonins retratats per Montse Riera,

els viatges etnogràfics a l’Àfrica d’Albert Farnós

l’encant permanent del Far de la Banya de la Marta Richardson.

Dotze visions diferents i complementàries que han cristal·litzat en sèries de fotografies d’una qualitat més que notable.

 

I, si Instagram ha portat l’art fotogràfic al mòbil, ara El Fotògraf Convidat surt al carrer a la caça del vianant curiós. Lligant amb la nova filosofia d’El Teler de Llum de buscar nous espais expositius i d’apropar l’art allà on és la gent, fins al 30 de gener les 60 imatges s’han repartit en tres dels plafons publicitaris de la Rambla Nova. Com bé va dir la regidora de Cultura, Begoña Floria, durant la inauguració de l’acte, aquests suports de grans dimensions recuperaran durant unes setmanes la pàtina artística que els donava el pintor de la Brigada Alejandro Ayxendri, jubilat recentment. Per alguna cosa se’ls coneix com ayxendris en l’argot municipal.

 

I seguint amb aquest joc de fer coses en espais poc habituals, la inauguració de l’exposició es va fer, no davant dels plafons, sinó al Cafè Metropol, més preparat per a aquests actes i, sobretot, a recer del fred d’un vespre de desembre al centre de la ciutat. Allí, enmig d’una nombrosa representació del col·lectiu iger de la ciutat, la Irina i l’Alexis, dues criatures petites, es feien fotografies amb el telèfon mòbil, indiferents als discursos d’autobombo dels grans, tal com veiem a la fotografia de sota aquestes línies. Potser la seva mare, la Rosa Comes, l’artífex d’El Fotògraf Convidat, no haurà de buscar fora de casa el primer Fotògraf Convidat de 2015.

IMG_5375-baixa

Jordi Suriñach
Jordi Suriñach
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here