18.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

Què se n’ha fet, de la cantata dels castells?

Cartell de la cantata 'Cada castell una flama' de l'any 2004. (foto cedida per Olga Xirinacs)
Cartell de la cantata ‘Cada castell una flama’ de l’any 2004. (foto cedida per Olga Xirinacs)

Ara fa deu anys, amb motiu del Concurs de Castells de 2004, es va compondre la cantata per a cor infantil i cobla ‘Cada castell una flama’. L’obra la va escriure la tarragonina Olga Xirinacs i la música va anar a càrrec de Jordi Molina. La van interpretar en diferents teatres la Cobla Mediterrània, que dirigia Josep Prats, i cinc grups infantils, un dels quals eren els Rossinyols de Tarragona.

 

La cantata es va poder sentir i veure al gran auditori del Palau de Congressos de Tarragona i després també va passar per algunes de les ciutats més castelleres del país: Vilafranca, Valls, El Vendrell i Torredembarra. Les representacions acabaven amb l’aixecament d’una construcció senzilla a banda i banda de l’escenari. Olga Xirinacs va rebre l’encàrrec d’escriure la cantata de Núria Francino, de l’Associació Cor Ciutat de Tarragona, que després també va organitzar les representacions de l’obra.

 

Al cap de deu anys, Tarragona ha vist l’estrena d’una altra cantata infantil, ‘Amics de pedra’, que s’ha escrit i interpretat amb motiu del Segon Congrés Internacional d’Arqueologia Tarraco Biennal. Prop de 900 nens i nenes de les escoles de la ciutat han participat en un projecte impulsat, també, pel Cor Ciutat de Tarragona i Pep Prats.

 

Però, de la cantata dels castells, què se n’ha fet? Olga Xirinacs explica al FET que no ha trobat una resposta a la pregunta. “Només sé que no s’ha editat mai. No he sentit, en tot aquest llarg temps, que ningú en parlés ni la recordés. La partitura havia d’anar al futur Museu Casteller de Valls, que encara s’ha de construir”. L’escriptora tarragonina lamenta que l’esforç i la feina de fa deu anys no s’hagi conservat com un element de la cultura popular i tradicional de Tarragona.

 

Ara que la ciutat viu un moment especialment dolç amb els castells, que compta amb una Biennal Castellera i que acaba de presentar el Centre de Prospecció i Anàlisi dels Castells, seria destijable recuperar, si és possible, del calaix de l’oblit la cantata ‘Cada castell una flama’. L’experiència recent i exitosa d”Amics de pedra’ és un exemple a seguir.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Moltíssimes gràcies als amics de FET A TARRAGONA, per haver publicat aquest fet i record que va ser i és tan bell i tan implicat en la vida social de Tarragona i les ciutats que hi van participar.
    ¡CADA CASTELL UNA FLAMA!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here