18.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Fotografia contemporània, venda tradicional

Mercadet fotos 1

Les fotografies s’afegeixen aquestes setmanes a les taronges i les mandarines com a productes estrella del mercat de fruita i verdura instal·lat cada dissabte al matí a la plaça del Fòrum. Arraulits en una parada més, amb el seu tendal i el gènere repartit en caixes de fusta, una desena de fotògrafs tarragonins agrupats en la iniciativa De Temporada mostren i venen les seves imatges com si fossin bajoques, patates o pomes. En l’època d’Instagram i el comerç en línia s’aposta per la venda presencial al detall.

 

La parada manté l’essència que hom espera trobar en un mercat: un producte de qualitat i proximitat amb el client. Un dels promotors d’aquesta particular parada, Pep Escoda, reconeix que va manllevar la idea d’una experiència similar que té lloc a Sicília. A partir d’aquí la va traslladar a l’associació Tallers 03 i va cristal·litzar aquesta tardor, en el marc del Festival SCAN. “Com sempre dic amb les fotos, hem de partir del fet que tot està inventat. L’important és després com es fan les coses”, es justifica. A jutjar per la valoració dels propis fotògrafs i pel trànsit de curiosos i compradors, les coses es deuen fer força bé.

 

Gerard BoyerAlvert CilvetiEmpar IbanyesPau LopezRubén PerdomoMarta RichardsonAlba RodríguezCristina Serra, Pep Serra i el citat Pep Escoda fan un dissabte al mes de paradistes i despatxen darrere del taulell. Alguns fins i tot no es coneixien entre ells abans d’embarcar-se en aquesta aventura i la seva obra no té, aparentment, cap altre nexe d’unió que la voluntat d’apropar l’art al carrer, una mena d’obsessió que comparteixen la majoria d’artistes contemporanis de la ciutat. Les imatges de grans dimensions de Perdomo conviuen sense grinyolar amb les fotos petites de Richardson i els curiosos jocs òptics fets per López amb paper i agulles. Totes les obres comparteixen, això sí, una excel·lent presentació, perfectament emmarcades o ensobrades segons el cas.

 

Per a la benjamina del grup, Marta Richardson, l’experiència està resultant molt positiva. “És un plaer treballar amb fotògrafs amb una llarga trajectòria i aprendre de tots ells”. “La gent vol saber què compra, i aquí té l’oportunitat de comentar les obres directament amb els seus autors. I això és molt positiu, tant per a ells com per nosaltres”, afegeix un d’aquests veterans, Gerard Boyer. I durant la nostra visita tenim l’oportunitat de comprovar com aquesta opinió no és una frase buida sense sentit: una clienta tria i remena imatges tot comentant amb el mateix Boyer la seva passió per les càmeres analògiques. Aquesta proximitat és un factor clau, segons Escoda: “les galeries i les exposicions estan molt bé, però el públic només veurà l’autor, amb sort, el dia de la inauguració. Aquí pot comentar la jugada amb nosaltres mateixos”, argumenta.

 

Entre el públic hi ha gent que ve expressament, algun d’ells fins i tot de fora de Tarragona, però la majoria són curiosos, turistes mig perduts o tarragonins que passegen amb les bosses carregades de vegetals o fent temps mentre troben taula per fer el vermut. Tot i que tots els fotògrafs admeten que el màrqueting és important (la iniciativa, per exemple, fins i tot té logo propi, obra d’Albert Cilveti) els veiem poc avesats a la manera tradicional de vendre del mercat. Res de “nena, que encara belluga!” o els clàssics “me los quitan de las manos” del mercadet del dimarts i dijous a la Rambla. Només Pep Escoda, en una conversa informal, recomana a un grup que decori les parets de casa amb fotos de la seva parada enlloc d’anar a l’IKEA a la cerca de làmines gegants. “Vés a saber qui ha fet les fotos de l’IKEA. Les nostres, són nostres, i ens tenen al davant”, sentencia Boyer. Qui vulgui fotografia contemporània venuda segons el mètode tradicional té una cita a la plaça del Fòrum el primer dissabte no festiu de cada mes.

Mercadets fotos 2

Jordi Suriñach
Jordi Suriñach
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here