14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 5, 2023

Els articles més llegits del 2014

Plataforma del Miracle: l'ajuntament reclama ara el seu enderrocament
Plataforma del Miracle: l’ajuntament reclama ara el seu enderrocament

Un article d’opinió sobre l’urbanisme a Tarragona signat per Jordi Tiñena i publicat el passat 8 d’octubre és el més llegit del 2014 al www.fetatarragona.cat  Al llarg d’aquest any que s’acaba hi hem publicat més de 350 entrades, entre articles d’opinió i anàlisi i cròniques d’actes desenvolupats a Tarragona. En segona posició del rànquing dels més llegits se situa la crònica ‘Atrapats en un parany’ que va fer Quim Pons el 22 de juny, després de la derrota del Nàstic a Llagostera que va impedir l’ascens dels tarragonins a 2ª Divisió A. Completa el podi l’article ‘Una Àliga de conte’ del 26 d’agost, que explica com s’estava creant una història per a la canalla sobre aquest element del Seguici amb il·lustracions de Marta Contreras.

 

A punt de tancar el 2014 volem rescatar les peces periodístiques més seguides pels lectors i aprofitar per llegir altres articles d’interès. Us convidem a rellegir o descobrir la columna d’opinió de Jordi Tiñena sobre l’urbanisme de la ciutat:

 

L’Ajuntament no incorporarà cap gerent d’urbanisme (Diari de Tarragona, 4/10/2014). Es pot disfressar la notícia, però la realitat és que cap urbanista de pes s’ha presentat a la convocatòria del Consistori. No els interessa. ¿Una ciutat com Tarragona no desperta l’interès dels urbanistes de Catalunya? Francament, el govern municipal hauria d’anar al racó de pensar. I l’oposició, al de l’expiació per la seva obstrucció.

 

Però, lamentablement, no m’estranya que els urbanistes ens ignorin: Tarragona és un despropòsit. I ho és sota alcaldies de CIU i sota alcaldies del PSC. La diferència és petita, poc apreciable. Per això, en l’aspecte urbanístic, la ciutat del 2014 s’assembla estrepitosament a la dels anys noranta del segle passat, per posar una data arbitrària que podria ser més llunyana.

 

Com llavors, la circumval·lació talla la ciutat cap a St. Pere i Sant Pau, i Sant Salvador, que no té ni una estreta vorera per anar al centre; com llavors, els barris de Ponent continuen separats de la ciutat; com llavors, els carrils bici són una broma; com llavors, la línia fèrria passa pel litoral i impedeix l’accés de la ciutat al mar i com llavors el creixement urbanístic sembla obeir més a les exigències dels constructors que a una planificació de la ciutat.

 

A l’entremig, algunes barbaritats: l’absurditat d’un aparcament subterrani i el nyap de superfície davant del Rectorat al casc antic, a Jaume I, responsabilitats penals a part, que haurien d’aflorar; la plataforma del Miracle, ara tancada com un monument a la incompetència, en el que havia de ser un passeig marítim; l’estupidesa d’un pas tallat als vehicles d’accés al mar a la Plaça dels Carros; l’absurd del megalític tambor de les Gavarres en el que hauria de ser una via tova urbana; la definitivament incomprensible urbanització de la Vall de l’Arrabassada, condemnada a barri dormitori, on els urbanistes s’haurien d’haver lluït; o el desgavell del pas del tren per la ciutat, que encara no ha acabat i va acumulant bestieses.

 

Les obres del tercer fil porten un any de retard i condicionen el futur de la Façana Marítima
Les obres del tercer fil porten un any de retard i condicionen el futur de la Façana Marítima

I també algunes burles sagnants, del tot impunes: la carpa a la Rambla amb quatre maquetes, tres dibuixos i dos fotomuntages del senyor Bofill sobre una suposada façana marítima que vam pagar a preu d’or tots els tarragonins a benefici electoral de l’anterior alcalde. Se’n recorden? L’ascensor al balcó, l’edicifi emblemàtic al port… Tot era mentida. Mentida. Mai no hi va haver cap projecte, només quatre efectes visuals ben pagats en una carpa pretensiosa.

 

Aquests ajuntaments (CIU i PSC) s’ho deixen fer tot. I obvio els temes contumaçment irresolts: Preventori de la Savinosa, Banc d’Espanya, Teatre Romà, Museu Arqueològic, Tabacalera,… De debò que no en poden resoldre cap? Ni un? Costa entendre tanta incúria. La realitat és que res no ha canviat essencialment en les darreres dècades. Vergonya fa dir-ho. Per si no n’hi hagués prou, ara, a més, el tercer fil passarà per la façana marítima i perpetuarà la costura que ens separa del mar, i l’AVE passa enllà, i tots els dies el sol es pon per ponent i els nostres regidors fan com si tot anés bé. Al mig, uns polítics governants poc competents. Per això, si algun sou en aquest ajuntament està ben justificat és el dels urbanistes.

 

Atenció, però. Perquè les ciutats model (Vitoria) no han necessitat un urbanista mediàtic com vol Tarragona, sinó uns polítics compromesos amb resultats a mig i llarg termini, una administració no parasitada per promotors i constructors.

 

Tarragona volia un professional concret, potser per suplir aquest requisits que haurien d’estar en els polítics. La deixadesa del govern urbanístic de la ciutat no es pot amagar darrere de la manca del “urbanista mediàtic”, com tampoc es pot culpabilitzar els “urbanistes de la casa”.

 

Continuem amb el mateix desgavell de ciutat. El cas no està tancat i el temps hi juga en contra.

Jordi Tiñena

 

Aquests són els enllaços del segon i tercer articles més llegits de l’any:

https://www.fetatarragona.cat/2014/06/22/lemboscada-perfecte/

https://www.fetatarragona.cat/2014/08/26/una-aliga-de-conte/

Gràcies pel vostre seguiment. Aprofitem el final d’any per convidar-vos a ser subscriptors de la revista FET a TARRAGONA. Per només 30€ podreu gaudir durant tot el 2015 d’una publicació única a la ciutat per la seva qualitat en disseny, fotografia i continguts. I també podràs participar del regal d’entrades per a espectacles i d’activitats culturals gratuïtes. Clica aquí i inscriu-te ara al club d’amics del FET. Feliç 2015!!!

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here