18.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 15, 2024

Mantenir ben viva la memòria

Signatura del conveni de cessió a l'ajuntament del fons documental de Josep M. Boronat Recasens, amb la filla de l'escriptor (a la dreta) i la regidora de Patrimoni, Carme Crespo. A l'esquerra, el director de l'Arxiu, Jordi Piqué (foto cedida per l'Arxiu Municipal)
Signatura del conveni de cessió a l’ajuntament del fons documental de Josep M. Boronat Recasens, amb la filla de l’escriptor (a la dreta) i la regidora de Patrimoni, Carme Crespo. A l’esquerra, el director de l’Arxiu, Jordi Piqué (foto cedida per l’Arxiu Municipal)

‘Només en fa 70’. Amb aquest títol, ara fa sis anys Tarragona recordava el setantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes i el final de la guerra civil. Era la primera ocasió que aquests fets històrics es commemoraven a la ciutat d’una manera digna i amb un ampli programa d’activitats organitzat per institucions i entitats diverses.

 

Era l’any 2009: a l’ajuntament governaven el PSC i ERC i a la Generalitat, Iniciativa per Catalunya comandava el departament de Governació del govern d’esquerres. La regidora Rosa Rosell i la llavors directora territorial Hortènsia Grau van ser les responsables polítiques d’un cicle d’actes marcat en aquell moment per la voluntat de recuperar la memòria històrica. D’aquells dies recordo la visita al refugi antiaeri situat al subsòl del Palau Municipal i la plaça de la Font, la gran exposició dedicada a Robert Capa al CaixaForum, i la projeccció del documental ‘La batalla de la memòria’ dirigida per Màrius Pons, entre d’altres.

 

L’ajuntament de Tarragona -gràcies a la coordinació de l’Arxiu- ha aconseguit anar consolidant en els darrers anys la divulgació de la història més recent de la ciutat amb una especial incidència en l’etapa de la guerra civil i l’impacte de la dictadura. L’any passat, amb motiu del 75è aniversari de l’entrada dels militars feixistes el 15 de gener de 1939, una desena d’entitats i col·lectius van participar en un programa ben reeixit d’exposicions, conferències, música i visites guiades.

 

Enguany no commemorem una data rodona, però la sensibilitat i la bona feina de Jordi Piqué, cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal, i de tots els que hi col·laboren han fet possible confeccionar una nova programació d’activitats prou atractiva i, per tant, mantenir ben viva la memòria democràtica i denunciar l’etapa fosca de la dictadura. Aquest dimarts, per exemple, es presenta a l’Arxiu, Espai Tabacalera, el llibre ‘La Tarragona silenciada: l’opressió de l’aparell franquista’, de Josep Recasens Llort. I divendres 23 tindrà lloc la presentació del llibre ‘El passat ens empaita. Vicissituds d’un fill exiliat republicà’, de Gentil Puig.

 

Una exposició, una revista, un parell de rutes i un audiovisual completen les convocatòries que ja han tingut un pròleg molt important amb la signatura del conveni de cessió a l’ajuntament de Tarragona del fons documental de Josep M. Boronat Recasens un escriptor i advocat tarragoní, republicà i catalanista-, i l’exposició ‘Tarragona sota les bombes’ que es pot veure al bar La Cantonada.

 

Cal valorar positivament la tasca realitzada en aquest àmbit per l’àrea de Patrimoni i l’equip de l’Arxiu, malgrat l’escassetat de recursos econòmics. En aquesta línia, el 2015 que acabem d’estrenar seria una bona oportunitat que seguir divulgant la història més recent entre els tarragonins a partir de dues efemèrides: el 15 d’octubre farà 75 anys de l’afusellament del president de Catalunya, Lluís Companys, i el 20 de novembre farà 40 anys de la mort del dictador Francisco Franco. Dues dates per continuar mantenint ben viva la nostra memòria col·lectiva com a poble.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here