25.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

Testimonis dels bombardejos

Bombardejos

A la sala d’actes de l’Arxiu, al complex de Tabacalera, conflueixen homes i dones de més de 80 anys amb joves estudiants que amb prou feines passen de la vintena. Els primers són els protagonistes del documental ‘Quan la mort venia del cel’ i els segons són amics i companys dels dos alumnes de Comunicació Audiovisual de la URV que han elaborat el reportatge.

 

Una quinzena llarga de testimonis relaten els bombardejos que van partir els tarragonins entre el març de 1937 i el gener de 1939. Els historiadors Jordi Piqué i Ramon Arnavat i la responsabe de la Biblioteca Hemeroteca Municipal, Maria Elena Virgili, complementen les explicacions d’aquells que van viure en primera persona els atacs aeris. Un treball elaborat amb pocs recursos, però que revela la implicació dels seus autors, Isaac Carbonell i Joaquim Domingo.

 

Els enregistraments dels testimonis es van fer el 2013, però el documental no s’ha pogut projectar fins ara. Les veus de les persones que expliquen com van viure l’horror de la guerra són colpidores: el so de les alarmes, l’anar corrent als refugis, el soroll dels avions que s’apropaven a la ciutat des del mar, la presència de vaixells davant la costa tarragonina, les explosions, les víctimes mortals…i finalment l’entrada de les tropes franquistes i l’inici d’una llarga i repressora dictadura.

 

Molt interesant el documental d’aquests dos joves estudiants de la URV i molt encertada la seva projecció en el marc de les activitats organitzades per l’Arxiu i l’Ajuntament de Tarragona en el marc de la commemoració dels 76 anys del final de la guerra civil. Una demostració que, sense diners, també es poden elaborar treballs de qualitat. Aquí en teniu el teaser, la promoció del documental prèvia a la seva estrena d’aquest passat dijous.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here