14.8 C
Província de Tarragona
Divendres, desembre 1, 2023

Reivindicant l’obra de Jujol

Detall de finestres en forma d'ulls al segon amfiteatre del Metropol, obra de Jujol (foto: DAVID OLIETE)
Detall de finestres en forma d’ulls al segon amfiteatre del Metropol, obra de Jujol (foto: DAVID OLIETE)

“El patrimoni modernista de Tarragona hauria de ser un gran actiu de la ciutat del futur”. Ho diu Antonio Salcedo, professor d’Història de l’Art a la URV i un enamorat de l’obra de Josep Maria Jujol. Salcedo parla amb passió de les finestres amb forma d’ulls, les columnes primes i resistents i les baranes singulars del teatre Metropol que va dissenyar fa poc d’un segle l’arquitecte tarragoní. En to amé i pedagògic, l’expert en modernisme s’adreça als amics del FET a TARRAGONA que han anat a la presentació del número 10 de la revista.

 

Jujol no era deixeble de Gaudí, treballava amb ell i tots dos van anar més enllà dels límits estrictes del modernisme”, afirma taxatiu Salcedo. “Era molt humil, però va crear obres d’un gran valor indiscutible i el Metropol n’és una peça única”, afegeix. “Tarragona hauria d’explotar aquest llegat pensant, per exemple, en la cita dels Jocs del 2017“, remata el professor.

 

Abans de referir-se a Jujol, Salcedo repassa amb imatges altres elements singulars del modernisme a Tarragona: la Plaça de Braus, l’antic Escorxador, el mausoleu de Jaume I, la Quinta de Sant Rafael, la Casa Salas, el Mercat Central, el col·legi de les Teresianes o la capella de les Oblates. “Tenim aquí els espais més importants d’aquella època a Catalunya i no ens n’adonem. No els sabem valorar. La desídia durant molts anys ens ha perjudicat molt”, critica l’expert en una fina referència a l’actitud dels responsables polítics de la ciutat.

 

Salcedo agraeix la iniciativa del FET a TARRAGONA i de fer-la coincidir amb el vintè aniversari de la reobertura del Metropol, un espai que convida els assistents a “descobrir” més i millor. La revista, de fet, ja la podeu trobar a partir d’aquest dimecres a les llibreries i quioscos de la ciutat. Un número  que incorpora, de regal, el suplement literari ‘Ens agrada llegir’. En total, 80 pàgines de periodisme rigorós i de qualitat amb reportatges, articles, entrevistes i una acurada fotografia al voltant de temes i qüestions d’interès de la ciutat.

 

El FET dedica portada i dossier central a la figura de l’arquitecte tarragoní Josep M. Jujol i, en general, al patrimoni modernista que ofereix Tarragona i que no és prou coneguda. Hi trobareu un recorregut per l’interior del teatre amb el fill de l’artista; un reportatge sobre elements religiosos de l’època i que inclou l´única obra d’Antoni Gaudí a la demarcació; una ruta pels elements i edificis que amaguen tresors modernistes i que, sovint, es troben abandonats… Tot plegat, amb la firma d’Anna Plaza i Albert Ollés i sota l’atenta mirada del fotògraf David Oliete.

 

Un moment de l'acte de presentació de la revista amb la presència d'Antonio Salcedo (foto: DAVID OLIETE)
Un moment de l’acte de presentació de la revista amb la presència d’Antonio Salcedo (foto: DAVID OLIETE)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A més, el número 10 del FET fa una mirada enrere i recorda els inicis de la Universitat Laboral de Tarragona, fa prop de 60 anys. Quatre testimonis de l’època (exalumnes i exprofessors) i dos joves residents aquest curs són alguns dels protagonistes d’un reportatge que també aborda el present i el futur del Complex Educatiu.

 

Altres noms propis de la revista són el científic tarragoní, Joan Guinovart, director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona; Pol Olivier, un jove jugador de bàsquet -el primer de Tarragona- que juga a la Lliga universitària dels Estats Units; i un grup d’alumnes i professors que marquen el ritme de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona.

 

Amb la revista, pel mateix preu de 5 €, trobareu un suplement literari que publica diferents reportatges al voltant del món de les lletres de Tarragona, un article que rememora la vinculació de Teresa Rovira (filla d’Antoni Rovira i Virgili) amb la ciutat i, a més, ofereix en exclusiva un avançament de la pròxima novel·la de l’escriptor Jordi Tiñena.

 

Aprofitem la sortida al carrer de la revista i el suplement per convidar-vos a ser subscriptors del FET a TARRAGONA per només 30€ l’any. Ja en som 500, però necessitem sumar més amics per consolidar aquest projecte de periodisme analític i de qualitat que volem oferir a tots els tarragonins.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here