9.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Un teòleg alemany a Torreforta

El teòleg alemany Martin Maier, en una imatge d'arxiu de la Companyia de Jesús
El teòleg alemany Martin Maier, en una imatge d’arxiu de la Companyia de Jesús

Teòleg alemany, de Baviera; jesuïta; professor del ‘Centro Oscar Romero’ de la Universitat Centreamericana d’El Salvador; estudiós del pensament dels bascos Ignacio Ellacuría i Jon Sobrino; i actualment secretari per a Afers Europeus d’un centre de la Companyia de Jesús que fa de grup de pressió davant les institucions comunitàries.

 

Martin Maier és amic personal de Francesc Xammar i ha vingut a Tarragona a fer una xerrada sobre la figura del bisbe Oscar Romero, considerat com un màrtir de l’església dels pobres. Assassinat l’any 1980 després de denunciar reiteradament la violència al seu país, la figura de Romero continua tenint plena vigència a partir de la feina que impulsen els comitès de solidaritat que duen el seu nom arreu del món.

 

“Mig alemany i mig salvadorenc”, Maier també participa en un sopar col·loqui en un restaurant de Torreforta amb una vintena de tarragonins que volen escoltar les seves impressions sobre el moment actual d’Europa. El teòleg coordina des de fa sis mesos un grup format per mitja dotzena de persones (dos jesuïtes i quatre laics) amb l’objectiu de “defensar als que no tenen veu” a Brussel·les. Són uns ‘lobbystes’ ben modestos davant la pressió que exerceixen permanenment unes 30.000 persones davant les institucions i els parlamentaris europeus.

 

Martin Maier explica a Tarragona l’objectiu d’un grup de pressió dels jesuïtes a les institucions europees

Al col·loqui, Maier reconeix que Europa està en crisi i enumera els temes que més preocupen els jesuïtes instal·lats a la capital comunitària: la creixent desigualtat que porta a la pobresa a 100 milions d’europeus; els minerals procedents de les zones de conflicte que serveixen per produir ordinadors o telèfons mobils intel·ligents; el canvi climàtic; i els immigrants i refugiats. El teòleg alemany defensa l’anomenada ‘austeritat compartida’ com a doctrina social per millorar la nostra civilització.

 

A preguntes dels assistents, el jesuïta aborda les limitacions de la qualitat democràtica de la Unió Europea que tanta desconfiança i desil·lusió provoquen en els ciutadans, i assegura que partits polítics nous com Podem “no tenen cap impacte a Brussel·les”. En un castellà gairebé perfecte amb accent germànic, Martin Maier reconeix que no té una resposta fàcil al plantejament de si “Europa és més un imperi que una comunitat”. Cal combatre, diu, l’escepticisme reforçant-hi la idea de solidaritat: “S’han pres mesures insuportables per a la població del sud d’Europa”, proclama.

 

Lamenta la falta d’una política comuna europea en l’àmbit de la immigració, la seguretat o la política exterior, i reconeix el pes dels estats per interessos particulars davant les decisions de consens. “El malestar dels ciutadans es pot expressar a través del poder del vot”, afirma Maier, que de seguida reconeix el perill de l’augment d’influència dels partits euroescèptics.

 

El col·loqui s’allarga fins a mitjanit amb interpel·lacions diverses sobre la influència dels ‘lobbys’, el Banc Central Europeu i les grans finances en la política del Parlament i la Comissió Europea. Els assistents al sopar expressen dubtes, desencant i escepticisme envers la política comunitària, però el teòleg alemany aposta pel missatge optimista. I és que els jesuïtes volen fer ara de contrapes als més poderosos i donar veu al cor polític i econòmic d’Europa als més febles del sistema. Seguint l’exemple de fa dècades de l’arquebisbe Òscar Romero… Ho aconseguiran?

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here