Advertisement Advertisement Advertisement
12 C
Província de Tarragona
Dijous, març 23, 2023

Teresa Rovira i Tarragona

Teresa Rovira, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Tarragona l'any 1979 amb motiu de l'Any Rovira i Virgili (foto cedida per la família)
Teresa Rovira, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona l’any 1979 amb motiu de l’Any Rovira i Virgili (foto cedida per la família)

Aquell 1918, diversos països es declaraven independents a Europa, el president nord-americà W.Wilson defensava el dret dels pobles a l’autodeterminació i la Mancomunitat promovia la campanya per l’Autonomia de Catalunya. Naixien Nelson Mandela, Ingmar Bergman, Rita Haywort, Leonard Bernstein i Aleksandr Soljenitsin i, aquí, també Manuel de Pedrolo a l’Aranyó, Montserrat Abelló a Tarragona i, a Barcelona, Maria Aurèlia Capmany i Teresa Maria Rovira i Comas, Teresa Rovira, com era coneguda, ho feia el 13 de desembre. Era el mateix any que els turcs ocupaven Bagdad, n’incendiaven la biblioteca i hi cremaven més de vint mil llibres.

 

Dedicada tota la vida a preocupar-se per la qualitat de les biblioteques com a temple de cultura i civilitat, Teresa Rovira era filla dels tarragonins Antoni Rovira i Virgili i Maria Comas i Aixalà, als quals prestà sempre una veritable devoció filial, de manera que res la feia tan feliç com enaltir la memòria del pare i recordar la dolçor d’aquella tarragonina els ulls de la qual enamoraren el polític i historiador per sempre. Es casaren a Tarragona el febrer de 1909 i celebraren el banquet nupcial a l’hotel Internacional, al carrer de l’Hospital, xamfrà amb August, on un rètol fa avui memòria als vianants que s’hi alçava l’Edifici Internacional. Amadeu Hurtado i Joan Caballé, cunyat del futur alcalde Pere Lloret, en foren els testimonis.

 

Si la pàtria és la infantesa, juntament amb la llengua, la pàtria de Teresa Rovira era feta de retalls tarragonins, de la ciutat, del Camp i de la Conca, allò que el seu progenitor havia definit com “el paisatge català que porto dintre meu, que s’ha fet carn i ànima meva”. Tenia un cert afecte per Poblet, on Rovira i Virgili passava els estius, de petit, i on ella l’acompanyà de visita, ja adolescent, més d’un cop.

(…)

Aquest és un fragment de l’article publicat al suplement literari ‘Ens agrada llegir’ de la revista FET a TARRAGONA. Un article que repassa les vinculacions de Teresa Rovira -que va morir el dia de Santa Tecla de 2014- amb la seva ciutat. El suplement es pot trobar conjuntament amb el número 10 del FET a les llibreries i quioscos de la ciutat. Dilluns que ve, 23 de març a les 19,30 hores, se’n farà una presentació a la Casa de Cultura de Generalitat: aquí en teniu més informació.

Josep-Lluís Carod-Rovira
Josep-Lluís Carod-Rovira
Escriptor i polític
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here