Carregant ...

La cursa dels horts socials

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Àrea del campus Catalunya de la URV on hi hauran els horts socials (foto cedida per SUSANA BORRÀS)

Àrea del campus Catalunya de la URV on hi hauran els horts socials (foto cedida per SUSANA BORRÀS)

El projecte dels horts socials té els seus orígens en la iniciativa de la URV Solidària impulsada juntament amb el Servei d’Esports de la URV, d’organitzar la I Cursa Solidària al novembre del 2013, amb la finalitat de recaptar fons per a promoure projectes d’innovació social. Arran de la convocatòria pública, on es van presentar diversos projectes, es va resoldre atorgar-ho al projecte “Horts socials URV: Un projecte d’innovació social per a l’educació ambiental”, proposat per l’Anna Solé i Clàudia Egea, estudiants d’Història de l’Art, la Susana Borràs, professora agregada de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals i coordinadora del Màster de Dret Ambiental i la Thays Ricarte, estudiant de doctorat adscrita al Departament de Dret Públic, totes elles de la Universitat Rovira i Virgili.

El projecte consisteix en adequar un espai en desús al Campus Catalunya en un hort social. On, a més de cultivar verdura i hortalissa ecològica, pretén ser un lloc de trobada e intercanvi d’experiències i coneixements, especialment entre diferents generacions i diferents realitats socials. Un espai de reflexió dels problemes socials i ambientals i de convivència de la Universitat amb la societat, esdevenint no només un espai acadèmic, sinó un espai de formació i compromís social i ambiental.

Es pretén implicar a diferents agents socials i apropar la URV a la ciutadania, reforçant així la dimensió de servei social de la URV. Per aconseguir-ho ja s’han implicat estudiants, membres del PAS i PDI de la Universitat. Així, per exemple els estudiants d’arquitectura es faran càrrec dels estudis topogràfics i del tancament de l’hort, amb materials reciclats, els estudiants de comunicació col·laboren en l’estudi documental de l’evolució del projecte, etc… Hi ha diverses entitats implicades, com la Fundació Onada i l’Associació Asperger del Camp de Tarragona. La idea és parcel·lar l’hort i un grup format per membres d’aquestes entitats i de la URV se’n facin càrrec, sota la supervisió i assessorament tècnic, per garantir la producció en base a criteris ecològics.

Els horts es troben en fase de preparació avançada. Considerant l’estat del sòl, han estat necessaris treballs d’anivellament del terreny amb l’ajut d’estudiants d’arquitectura, l’aportació de terra adobada i el llaurat del terreny. Actualment, l’hort està en la darrera fase de tancament perimetral amb palets i la construcció del sistema de reg i cultiu.

Les dificultats estructurals del terreny i les limitacions econòmiques no han estat un obstacle a la il·lusió i motivació que ha generat el projecte entre la comunitat universitària. Les ganes de culminar satisfactòriament l’hort ha fet que la URV decideixi  destinar la recaptació de la II Cursa Solidària al projecte.

La 2ª cursa torna a convocar a tothom qui vulgui a còrrer o a caminar per al benefici social compartit. Tindrá lloc aquest diumenge 19 d’abril de 2015 pel matí i encara esteu a temps d’apuntar-vos-hi: http://www.urv.cat/cursasolidaria/2acursa.html.

Horts URV 2


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *