Advertisement Advertisement
18.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, novembre 28, 2023

Entre Tarragona i Síria

L'exposició 'Síria, la paraula de l'exili' es pot veure al Tinglado 4 del Moll de Costa (foto: Manuel Caro - Port de Tarragona)
L’exposició ‘Síria, la paraula de l’exili’ es pot veure al Tinglado 4 del Moll de Costa (foto: Manuel Caro – Port de Tarragona)

És educador social i treballa a la Casa Sant Josep, el centre residencial que acull infants i adolescents en risc d’exclusió social. De manera paral·lela a la seva feina, David González, tarragoní de 28 anys, s’estrena com a fotoperiodista el 2013 cobrint la primavera àrab d’Egipte i al cap d’uns mesos, viatja a Ucraïna per seguir la revolta de Maidan. Una barreja de compromís en temes socials i educatius i d’inquietud periodística el porta l’estiu de 2014 a conéixer de prop el conflicte de Síria i el problema de milers de desplaçats.

 

Nou mesos després, el resultat d’aquella estada de tres setmanes el podem veure al Tinglado 4 del Moll de Costa: “Una exposició de paraules”, proclama l’autor. El fil conductor n’és el testimoni de la Nafla, una jove de 21 anys, que descriu la seva experiència des que comença la guerra al seu país fins a que s’instal·la a Jordània. És la història de milions de desplaçats. ‘Síria, la paraula de l’exili’ incorpora el testimoni d’altres refugiats que reben de mans del David una llibreta perquè expliquin els seus sentiments i vivències.

 

Les catorze fotografies principals de la mostra “acompanyen” el relat, en àrab i en català. S’han escollit en funció dels textos. Algunes ens acosten a la realitat d’un campament de refugiats a Jordània i les altres són retrats de persones desplaçades a la força que aporten el seu propi testimoni. “La idea arrenca -diu el David González- quan llegeixo el setembre de 2013 que hi ha combats en el poble sirià que acull un convent ortodox dedicat a Santa Tecla. La coincidència en el nom de la patrona em fa pensar que és una bona excusa per explicar el conflicte”.

 

L’agost del 2014, el jove tarragoní es desplaça fins a Jordània i entra en contacte amb sirians que han fugit del conflicte del seu país. Llibretes i càmeres d’un sol ús serveixen de material per reflectir l’odissea de milions de persones. El resultat el veiem ara en una exposició que estarà oberta fins al 7 de juny i que es complementa amb molta més informació del projecte a través de la pàgina web de l’àrea de Cooperació de l’ajuntament de Tarragona. La direcció de la mostra va a càrrec de Marina Vidal i el propi David González.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here