25.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

Fent reviure l’esperit de Dionís

Imatge de les pintures murals sobre els rituals dionisíacs a la Vila dels Minsteris. Fotografia: Rafael López Monné
Imatge de les pintures murals sobre els rituals dionisíacs a la Vila dels Misteris. Fotografia: Rafael López Monné

Els llums s’apaguen a la Volta del Pallol. I ens quedem a les fosques. Només hi ha dos punts tentinejants de claror als laterals. Són dues petites làmpades d’oli, com les que feien servir els romans. La seva claror somorta ens deixa intuir, més que veure, un gran retaule a la paret del fons. Fins que Rafael López-Monné encén els focus que l’il·luminen.

 

Davant nostre apareix una composició de cossos mig nus, tots ells embolcallats per una atmosfera roja. La mateixa rojor de la sang. I del vi. I de les magnes pintures de la Vila dels Misteris, que es conserven a Pompeia. De fet, la imatge que tenim davant és una composició fotogràfica inspirada en aquells frescos i en els rituals d’iniciació al culte a Dionís. O al déu Bacus, com preferiu.

 

La fotografia, que fa tres metres de llarg, és obra de Rafael López-Monné que aquests dies, coincidint amb Tàrraco Viva, servirà per presentar un projecte molt més ampli en què porta dos anys treballant. Sota nom el nom “El retorn del Déus” hi trobem un repte que barreja la fotografia i la divulgació històrica. Es tracta d’un projecte col·lectiu, que ha emprès amb les arqueòlogues de Nemesis, els restauradors de MV Arte, amb Argos Serveis Culturals i un extens grup de col·laboradors.

 

Entre tots s’han proposat explicar les religions de l’antiguitat i la primera triada ha estat la religió dionisíaca. Dionís és conegut com el déu del vi i les bacanals, dos clixés però, que amaguen una de les grans i més complexes religions de l’antiguitat. El resultat és una sèrie de fotografies fetes entre vinyes, tines i cellers del Priorat i que recreen tot l’univers dionisíac, del qual la nostra cultura encara en beu, potser sense saber-ho. “Ens hem inspirat en la iconografia que existeix, pintures i escultures, però dels rituals privats vinculats amb Dionís en sabem molt poc! Heu de pensar que, a més d’una religió molt popular, tenia una vessant mistèrica pels qui volien aprofundir-hi, i degut a aquest caràcter mistèric, les fonts són escasses”, explica López-Monné.

 

Dionís, fill de Zeus i la mortal Sémele, va tenir més d’una mort i més d’una vida. Per això se l’associa amb el cicle vital, la fecunditat i la resurrecció. I amb el vi, que es convertirà en símbol d’aquesta resurrecció. Per aquest motiu López-Monné i el seu equip van pensar que el Priorat era el millor lloc per fer-lo reviure. “Aquest és el territori que millor evoca les relacions dels nostres avantpassats amb el món agrari, la natura i els deus” ens explica.

 

De la ma d’aquest projecte, Dionís i el seu seguici de mènades i sàtirs han retornat al Priorat. Durant mesos, aquests personatges mitològics s’han fet presents entre les vinyes o en l’obscuritat somorta de cups d’aquesta comarca. Fins i tot, han arribat a un illot perdut enmig del pantà de Siurana, que recorda l’illa de Naxos, l’indret on Dionís va trobar a Ariadna. I han posat davant la mirada i la càmera atenta de López-Monné que els ha immortalitzat, com si fossin reals.

 

“Amb aquest projecte volem mostrar com els nostres avantpassats es plantejaven les grans preguntes sobre la vida i la mort, què hem heretat d’aquells cultes a Dionís i anar més enllà de l’estereotip de les bacanals”, explica López-Monné. El seu somni és que una selecció de vint-i-cinc fotografies s’acabin convertint en una gran exposició que es pugui estrenar l’any que ve per Tàrraco Viva i que després pugui viatjar per moltes altres ciutats portant el nom de Tarragona arreu. Però per cal trobar el mecenatge que ho faci possible. De moment han pogut imprimir amb la màxima qualitat la primera de les imatges. La que reprodueix els frescos de la Vila dels Misteris. Però en falten vint-i-quatre més. Ens deixarem perdre tanta bellesa?

INVITACIÓ ALS SUBSCRIPTORS

Rafael López-Monné vol explicar aquesta iniciativa als subscriptors del FET a TARRAGONA que hi estiguin interessats. Dimarts 19 de maig, a les 21 hores, a la Volta del Pallol, mostrarà la fotografia de gran format que representa la llavor del projecte d’exposició. Si us voleu apuntar a aquesta trobada, només cal que envieu un correu electrònic a l’adreça  subscripcions@fetatarragona.cat

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here