11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Metges tarragonins amb indígenes de Guatemala

El Dr. Miquel Maria Biarnés, director del CAP Llevant, és un dels dos metges tarragonins que marxen aquest divendres a Guatemala
El Dr. Miquel Maria Biarnés, director del CAP Llevant, és un dels dos metges tarragonins que marxen aquest divendres a Guatemala

San Miguel Acatan i San Rafael La Independencia. Aquests són els dos municipis principals de Guatemala que un parell de metges tarragonins visitaran aquest mes de juliol convidats pel comitè Oscar Romero. Les dues poblacions formen part del departament de Huehuetenango, situat a la part nord-occidental del país, tocant la frontera amb Mèxic. La població és indígena i parla l’idioma maia ‘acateco’.

 

Miquel Maria Biarnés, director del CAP LLevant, i Laura Palacios, directora del CAP Jaume I, han viatjat a aquesta zona de Guatemala acompanyats del pare jesuïta Francesc Xammar. L’objectiu és analitzar les “necessitats sanitàries” d’aquesta regió muntanyenca i oblidada, habitada per unes 80.000 persones. San Miguel i San Rafael són les localitats grans de la zona, però la majoria de la població viu en pobles molt petits, dispersos i només comunicats per camins molt poc transitables.

 

Xammar va visitar la regió l’estiu passat i ara hi torna acompanyat dels dos metges per abordar-ne els problemes de salut: alta mortandat infantil, desnutrició, infeccions, malalties a les vies respiratòries, parasitosis intestinals… Van carregats amb un botiquí complert per fer-hi intervencions immediates, però la visita té com a finalitat principal entrar en contacte amb les comunitats de base i establir algun tipus de col·laboració estable a través del propi Col·legi de Metges de Tarragona.

 

San Miguel Acatan és la principal localitat de la regió més nord-occidental de Guatemala (foto: guatelog.com)
San Miguel Acatan és la principal localitat de la regió més nord-occidental de Guatemala (foto: guatelog.com)

Biarnés, cinc anys dirigint el CAP LLevant, és la primera vegada que participa en una expedició d’aquest tipus a països del Tercer Món. Va visitar Guatemala fa anys com a turista i ara hi torna com a metge. “Espero que l’experiència m’aporti molt més del que jo puc oferir a la població indígena”, explica des del seu despatx. Allà es trobaran dos tipus de centres sanitaris (uns d’atenció permanent i d’altres d’atenció mínima) amb molt poca dotació de personal i material, i una tradició molt arrelada de la medicina maia que vincula els mals amb aspectes religiosos i morals.

 

L’índex de pobresa a la regió és del 91 per cent. La pobresa extrema afecta a quatre de cada deu habitants de la zona. La piràmide de població mostra cruament com baixa el nombre de persones a partir dels 35 anys. “Volem captar les necessitats de la gent. Tenim previst contactar-hi amb més de 30 comunitats per saber com els podem ajudar des d’aquí”, comenta el Dr. Biarnés. Ell i la doctora Palacios s’estaran un mes a Huehuetenango i a la tornada vindran carregats d’històries i casos que els faran veure les distàncies enormes que, en matèria de salut, també ens separen.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here