Advertisement Advertisement Advertisement
12 C
Província de Tarragona
Dijous, març 23, 2023

Els fantasmes del Circ

DSCF8922
A les voltes de circ hi havia artesans, venedors, parades de menjar…

Al nostre pas es van desvetllant els fantasmes del passat. De nit, el Circ s’omple d’ombres romanes que reviuen l’ambient d’un dia de jocs. “Acosteu-vos, us puc endevinar el futur!” “De quina factio és vostè? Dels verds, els blancs, els blaus…?” La Viviana de Salvador és la nostra guia i a mesura que avancem per les voltes il·luminades tènuement, les seves explicacions es veuen interrompudes per l’aparició inesperada de comerciants, endevins, mims, matrones i aurigues.

“Lavínia no tindràs pas uns coixins? Però no em portis aquells farcits de joncs que utilitza la plebs?”. En un dia de jocs, el circ és un formiguer. Vint-i-cinc mil persones hi caben! Un anar amunt i avall constant. Molts intenten fer negoci, d’altres la viu-viu, i la majoria busquen entreteniment i xafarderies. “Cornèlia, que bé que estàs embarassada!!! Després de deu anys de casada… Per cert, és veritat que vas pagar pels favors sexuals de Fuscus, l’auriga?” I ho pregunta tant tranquil·la!!! La nostra guia ens posa en context. “Les senyores romanes compraven els favors sexuals d’atletes, aurigues, gladiadors… i, és clar, això a vegades tenia conseqüències”.

El Circ era un indret de troades furtives i xafarderies
El Circ era un indret de trobades furtives i xafarderies

Ens explica que el Circ era un lloc propici pels encontres amorosos furtius. I no es refereix a les prostitutes que malden per captar clients per a un treball ràpid entre les voltes. “Al Circ, a diferència del teatre i l’amfiteatre, els homes i les dones podien seure junts. Això afavoria els retrobaments amorosos”. Dones i homes junts. Però ben separats per classes. No fos cas que se subvertís l’ordre natural de la societat romana. A dalt, la plebs i els esclaus. A baix, els patricis i gent adinerada. I a la tribuna, l’edil que organitzava i pagava els jocs. I els seus il·lustres convidats.

“Avui seuré al Pulvinar, a la tribuna!” La veu d’Apoloni ressona orgullosa ben a prop d’on devia ser la porta Triumphalis. “Apoloni és un domine factotum, el propietari d’una de les quadres que competeix als jocs”, ens explica Viviana. El veiem davant nostre amb posat ferm i resolutiu, parlant amb Diocles, el més famós dels aurigues de tots els temps. “Ja has pintat les orenetes de color vermell per deixar-les anar quan guanyi la cursa?”, li pregunta Diocles. La humilitat no devia ser el fort d’aquest auriga. Però és clar, ho havia guanyat tot… I això l’havia convertit en un home ric com pocs i tractat com un heroi. Tot i que també n’hi havia que el consideraven un venut, que havia anat canviant de facció, d’equip, en funció de qui li pagava més. “Jo no bec per traïdors com Diocles. Ha passat per totes les factios! Només li queda córrer pels blaus!!!”

Les curses del Circ aixecaven passions. I apostes. Riu-te’n del que passa ara amb el futbol! Som en un dels recambrons que pengen de la Volta Llarga. És una zona de descans pels aurigues i les altres persones que participen de l’espectacle. També un espai per a trobades clandestines, un lloc on beure i apostar. “Tu Eutyches has de deixar ja els carros petits, les bigues, per als nous. Ja és hora que comencis amb les quadrigues!” L’ambient s’escalfa parlant de curses i aurigues i acaba en batussa.

El rellotge frega la mitjanit i els fantasmes poc a poc es van desdibuixant. Hem vist venedors, ballarines, un dels domine factotum dels jocs, grans aurigues com Diocles i Fuscus… un aspirant com Eutyches, matrones amb ganes de gresca i xafarderies… Podem creure que són reals. Que han retornat del passat per arrossegar-nos-hi a nosaltres, encara que sigui per un instant. Però si sou més terrenals i no acabeu de creure en esperits, doneu les gràcies a la gent de Thaleia i a la seva capacitat de transportar-nos al passat.

Gloria Circi s’ha representat en quatre sessions aquest passat cap de setmana i enguany ja no es repetirà més. Però si us ha entrat el cuquet dels viatges en el temps, podeu recórrer a les altres propostes del cicle Història Viva, que organitza, per quart any, el Patronat Municipal de Turisme. Hi participen els grups de reconstrucció històrica de la ciutat: Thaleia, Némesis, Projecte Phoenix, Septimani Senioris i les milícies de 1811… Les activitats s’allargaran fins el 5 de setembre. Només cal que consulteu el programa. I dit això, ualete amics lectors!!

Click to access tgn_hv2015_fulleto-programa.pdf

Amagats als recambrons de la Volta Llarga descansaven els atletes
Amagats als recambrons de la Volta Llarga descansaven els atletes
Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here