27.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 9, 2024

Samarretes i banderes ‘endiablades’

Piles de samarretes al local del Ball de Diables de Tarragona
Piles de samarretes al local del Ball de Diables de Tarragona

Aquests dies,els ‘vestits de feina’, els ceptrots i les maces conviuen harmònicament amb diverses piles de samarretes al local del Ball de Diables de Tarragona. Mentre fan els preparatius de les sortides  dels dies de Santa Tecla, organitzen per talles els centenars de samarretes que vendran al llarg de les pròximes quatre setmanes. Dos tipus de samarreta: l’oficial de les festes -que enguany arriba a la 27a edició- i la de la Baixada de l’Àliga -que s’estrena aquest 2015 per celebrar les trenta tecles aligueres-.

 

De la samarreta oficial, n’han fet una primera tirada de 3.900, però la venda va a molt bon ritme i han encarregat una segona edició, sobretot de talles infantils. “El color groc i el disseny divertit del drac en vermell són la clau de l’èxit de la samarreta d’enguany”, comenta Jordi Albe, president del ball. Aquesta és una iniciativa que va arrencar el 1988 i  al cap d’uns anys l’Ajuntament va assumir el disseny de la peça de roba com l’oficial de les festes. La gestió, però, correspon únicament al Ball de Diables, que aconsegueix d’aquesta manera uns ingressos per al seu funcionament intern com a entitat. La samarreta, a un preu de 12€, està a la venda als establiments habituals.

 

De la samarreta de la Baixada, n’han fet una tirada de 1.000, que confien es esgotar d’aquí al 21 de setembre, la nit en què tindrà un protagonisme extraordinari. Els aliguers volen que l’acte multitudinari que va del pla de la Seu a la plaça de la Font esdevingui una gran marea groga festiva.

 

A banda del marxandatge, al local del Ball de Diables s’ha debatut aquests dies la seva participació com a entitat portadora de la Bandera de la Ciutat el matí del dia de Santa Tecla. Han acceptat la invitació de l’Ajuntament i han decidit que el banderer sigui Josep Bargalló. Una decisió que es pot interpretar com un ‘sí crític’ després de la negativa de l’any passat de Dames i Vells a atendre el nou protocol de l’Anada a Ofici.

 

Josep Bargalló, al centre, en l'acte de presentació del Banderer 2015 amb la regidora Begoña Floria i el president del Ball de Diables de Tarragona , Jordi Albe
Josep Bargalló, al centre, en l’acte de presentació del Banderer 2015 amb la regidora Begoña Floria i el president del Ball de Diables de Tarragona , Jordi Albe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El primer grup del Seguici aprova participar-hi i convida una persona com Bargalló, que va inspirar el 1984 la recuperació del ball de diables tarragoní i és un dels grans experts en l’àmbit de la cultura popular i tradicional del país. Filòleg, escriptor i crític literari, Bargalló també sobresurt per la seva activitat política -va ser en Conseller en Cap del Govern Maragall- i és una de les veus independentistes més rellevants del territori. Una dada, aquesta, que no es pot menystenir a poques setmanes de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. Cal recordar que aquesta serà la primera Tecla que coincidirà amb una campanya electoral.

 

La presència de Bargalló apaivagarà els xiulets dels últims anys a la comitiva política institucional que desfila després del banderer? Hi haurà mostres i eslògans independentistes durant l’acte? El filòleg -que durà la Bandera amb vestit però sense corbata i amb un mocador del Ball de Diables com a element distintiu- assegura que ell i els dos cordoners (Jordi Albe i Enric Garriga) també faran la Tornada d’Ofici, una altra dada rellevant, tenint en compte que els últims anys els polítics havien renunciat al recorregut de baixada pel carrer Major per evitar més escridassades.

 

Sigui com sigui, l’acte del 23 de setembre al matí pren una relevància destacada per diverses raons: la decisió del Ball de Diables d’acceptar el nou protocol; la presència de Josep Bargalló al lloc preeminent de la desfilada; i la possible reacció del públic en un cotext de forta càrrega política, quan només faltaran quatre dies per a les decisives eleccions del 27-S. Moltes mirades n’estaran pendents.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here