11.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 5, 2023

Joan M. Nadal encara és l’alcalde de Tarragona?

Façana de la Casa de la Festa, a la Via Augusta
Façana de la Casa de la Festa, a la Via Augusta

Joan Miquel Nadal és l’alcalde de Tarragona que continua el 2015 desitjant bones festes de Santa Tecla als tarragonins i als visitants. Ell és un dels principals protagonistes del vídeo que es projecta de manera continuada en una de les sales de la Casa de la Festa. Qui realment va ser alcalde de la ciutat entre 1989 i 2007 apareix en diversos moments de la projecció i en una de les insercions surt acompanyat amb el rètol d”Alcalde de Tarragona’. També se’l veu onejant la bandera des del balcó de l’Ajuntament el dia del Pregó (al costat, per cert, del malaguanyat Joan Barril) o participant a la Crida de les Festes amb un joveníssim regidor Carles Sala atorgant el títol de Perpetuadora a una igualment joveníssima Rosa Llorach.

 

Fa vuit anys que Joan Miquel Nadal no és alcalde de Tarragona. Fa vuit anys que Josep Fèlix Ballesteros ostenta el càrrec i acaba d’encetar-ne el tercer mandat. I en aquest període de temps -que no és curt- l’ajuntament no ha estat capaç o no ha pogut canviar el vídeo que explica en gran format l’origen i l’evolució de la Festa Major de Tarragona a tots aquells que visiten l’equipament de la Via Augusta. Desídia? Incompetència? Falta d’interès? No hi ha diners per muntar un nou vídeo? El que s’està projectant actualment a la Casa de la Festa el va realitzar el 1999 el Departament de Cultura de la Generalitat i forma part d’una sèrie de documentals dedicats a les festes de Catalunya d’interès nacional.

 

L'exalcalde Joan Miquel Nadal en una de les declaracions al vídeo que es projecte a la Casa de la Festa
L’exalcalde Joan Miquel Nadal en una de les declaracions al vídeo que es projecta a la Casa de la Festa

Al vídeo, per cert, s’inclouen declaracions de Pep Martorell, filòleg; Salvador Fa, membre de la Comissió del Seguici Popular; Joan Menchón, del Ball de Serrallonga; Jaume Guasch, de l’Esbart Santa Tecla; David Solé, del Barquet, explicant l’espineta amb cargolins; l’encara infant Ruben Pereira, del Ball de Diables; Jordi Bertran, tècnic de festes de l’ajuntament… i d’altres, entre els quals hi ha, com dèiem, Joan Miquel Nadal.

 

Sembla increïble que en vuit anys no s’hagi encarregat un altre documental perquè, més enllà del detall (no tan anecdòtic) sobre qui és l’alcalde de Tarragona, la projecció resulta molt desfasada: s’hi parla de l'”estat embrionari” de la Santa Tecla Petita i es deixen d’esmentar totes les novetats, canvis i nous elements que configuren el creixement de la festa en els darrers quinze anys. Sembla mentida que, fins i tot des d’un punt estrictament partidista, cap dels polítics i assessors de l’aparell del PSC no s’hagin escandalitzat perquè a la Casa de la Festa l’alcalde continua sent convergent.

 

Un nou documental es podria encarregar a estudiants de Comunicació Audiovisual de la URV com a treball de fi de Grau o a productores tarragonines que coneixen prou bé el món ‘tecler’. El treball, actualitzat i modern, recolliria l’esplendor de la festa i serviria per ‘vendre el producte’ fora de Tarragona. Tants diners costa? Tenint en compte que Repsol se’n fa càrrec, de gran part de les despeses de la Casa de la Festa, no seria possible finançar-ne un documental nou de trinca?

El Griu, sense cap pannell informatiu, s'exposa al costat d'altres bèsties a la Casa de la Festa
El Griu, sense cap pannell informatiu, s’exposa al costat d’altres bèsties a la Casa de la Festa

Al marge del vídeo, la Casa de la Festa presenta, malauradament, altres dèficits: El Griu, un any després de la seva estrena, encara no compta amb un pannell informatiu com el de les altres bèsties. La llista de Perpetuadors, instal·lada al vestíbul del recinte, s’acaba el 2010 amb Joan Salvadó i Sorolla ‘Janó’. Els horaris són molt limitats (15 hores setmanals) i el conjunt de l’espai no és el més adequat per ressaltar la importància d’una de les festes més rellevants del país i un dels principals motius d’orgull de Tarragona.

 

Tot i així, ara que s’acosta Santa Tecla us recomano anar a la Casa de la Festa per veure-hi l’exposició commemorativa dels 150 anys dels Nanos Vells. La trobareu oberta dijous i divendres de 10 a 13 hores. Dissabtes, d’11 a 14h. i de 17 a 20h. i diumenges d’11 a 14 hores.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

 1. Em sorprèn el missatge que envieu amb aquest article: si alguna cosa és possible destacar d’entre el marasme d’ineficàcia, sapastreria i feina mal feta per part de l’Ajuntament de Tarragona, per a mi (fa anys que ho remuguejo) és LA COMUNICACIÓ.

  Jo no vaig passar del Batxillerat però filleta… no cal tenir tres màsters en disseny gràfic, sociologia i epologia expressiva de l’èmfasi no verbal, per tal de saber posar quatre fulletons als cotxes que aparquen a la Part Alta cada cap de setmana anàrquicament i pu/ejant els residents, per fer-los saber que hi ha els Pàrquings Mpals. a 0,6€/h…

  Tampoc cal tenir moltes llums per preveure que si una Cavalcada de Reis o una refotuda triatló provoquen cancel·lacions o canvis de ruta en els busos de l’EMT, s’ha de posar un avís a TOTES LES PARADES DE LA LÍNIA AFECTADA, uns dies abans: no sols a les parades afectades, doncs QUI DIÀRIAMENT AGAFA EL BUS A UNA PARADA DETERMINADA, NO POT PREVEURE QUE GUAITA MANOI: AVUI EL BUS FA UN RECORREGUT O HORARI DIFERENT I NO PODRÀS ARRIBAR A LA FEINA.

  Potser cal tenir un Coef. Intel. de més de 150 per adonar-se que “EMT: ANEM AMB TU” ÉS UN ESLÒGAN VOMITIU, IMPRONUNCIABLE, CASPÓS, CONFÚS… I QUE POSAR-HO AL DOMINI http://WWW.EMTANEMAMBTU.CAT JA ÉS DIGNE DE COMPETIR PEL ‘TRUNYO Núm.1’ EN MATÈRIA DE COMUNICACIÓ???

  Senzillament: d’on no n’hi ha, no en raja. Els tècnics de l’Ajuntament no dónen per a més i a sobre i ben sovint, els manaires encolomen cartells i logos a cosins de cunyats de germans de socis, que acaben d’emmerdar i empastifar amb exhibicions de ‘cutrerio’ i poca traça la nostra ciutat.

  De manera que Ricard, per un cop: estirada d’orelles. El video del qual parles no em sembla cap escàndol i si vas a mirar, ja és un document històric interessant… i que convé no oblidar!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here