18.3 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 11, 2024

L’amor i la zona de confort

Anna Moliner i Joan Negrién donen vida a una parella de cantants en crisi.
Anna Moliner i Joan Negrién donen vida a una parella de cantants en crisi.

Un musical de petit format. Una comèdia sobre el món de la parella. Un drama sobre l’amor i les esperances perdudes. Una reflexió des de dins sobre el món de l’espectacle. “You say  tomato”, la darrera producció de la Sala Trono ho és tot. Condensat en una sola hora, intensa, plena de rialles i amb un rerefons amarg.

“Amb l’Anna Moliner havíem coincidit en diverses obres”, explica Joan Negrié “Als camerinos cantàvem i dèiem que havíem de fer alguna d’aquest estil”. I l’oportunitat els ha arribat de la mà de Joan Yago, un jove dramaturg, guardonat amb el premi Quim Masó, que els ha escrit un text brillant expressament per a ells.

En sortir de l’obra tothom els felicita, entusiasmats. No és estrany. Durant una hora han rigut molt. I l’espectacle acaba amb un esclat delirant de cançons mítiques. Però alguna cosa fonda i profunda també s’ha remogut a l’interior. És la veritable gràcia i virtut de les bones tragicomèdies. Fan riure, però també et regiren, et fan pensar i et posen un mirall davant per mostrar les misèries de la vida, que tots, més o menys compartim.

Els canvis de vestuari són una de les sorpreses de l'obra
Els canvis de vestuari són una de les sorpreses de l’obra

“La inèrcia ens ha portat fins aquí”. És una de les frases culminants d’aquesta obra que fins aquest diumenge es pot veure a la Sala Trono. Després emigrarà cap a Barcelona, on farà temporada a la Sala Muntaner durant cinc setmanes.

“You say tomato” presenta la història de dos cantants que estan de gira amb un espectacle de duets romàntics. Una gira galdosa. Mal pagada i en escenaris que no compleixen les expectatives. Una petita topada amb el cotxe. Uns camerinos inundats. I un programa de festes en què l’obra apareix junt a la festa de l’escuma. Són elements suficients per fer esclatar el conflicte entre els dos protagonistes, una parella que porta deu anys junta i que malda per fer-se un camí i un nom en el món de la música. I surt tot. La frustració, els somnis incomplerts, les diferències irreconciliables i els retrets.

El nou muntatge de la Trono pren el títol d’un tema mític de George Gershwin. Si traduíssim la lletra tindríem una cosa així. “Jo dic tomaca i tu dius tomàquet. I si ho engeguem tot a rodar? Però si ho engeguem tot a rodar, ens hauríem de separar i això em partiria el cor”. No podrien haver triat un títol millor per condensar en tres paraules tota l’essència de l’obra.

Joan Negrié i Anna Moliner, sota la batuta de Joan Maria Segura, formen un tàndem perfecte. Àgil i intens. Còmplice. Divertit i dramàtic al mateix temps. I canten tan bé! De l’Anna Moliner ja ho sabíem. Aquesta jove actriu ha col·laborat en diversos espectacles de Dagoll Dagom. La gran descoberta és que Joan Negrié també té una gran veu.. I junts són una delícia.

"You say tomato" és el nou encert de la Sala Trono
“You say tomato” és el nou encert de la Sala Trono

Amb aquest espectacle la Trono l’encerta un cop més. El teatre de la Part Alta ja s’ha consolidat com un espai per a la descoberta de nous autors i companyies. I les seves produccions pròpies s’acostumen a caracteritzar per la solidesa i la valentia. “El lleig”, “La Marató de Nova York”, “Parlour song”, “Club Bilderberg”… La llista comença a ser llarga. I la majoria són grans encerts que han traspassat les estretes fronteres de Tarragona i han projectat la ciutat al panorama teatral català. Un treball de formiga que està donant els seus fruits.

Si encara no heu vist “You say tomato”, espavileu-vos. I si ja l’heu vista, aquest cap de setmana no us perdeu el retorn de “El loco y la camisa”, una altra descoberta de la Trono. Aquesta obra argentina, dirigida per Nelson Valente, torna a Tarragona, després d’haver-hi passat fa dos anys en la segona edició del FITT. No us en penedireu. Salut i teatre!

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here