20.2 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

Visita guiada al cementiri de Tarragona

Iamtge del cementiri de Tarragona, publicada al número 13 de la revista (foto: DAVID OLIETE)
Iamtge del cementiri de Tarragona, publicada al número 13 de la revista (foto: DAVID OLIETE)

Si es pogués alçar i posar de puntetes, Joan Smith podria espiar el mar per sobre de la tanca provisional de canya que resguarda la part nova del cementiri, l’ampliació que se’n va fer el 1991. El mar que tant havia estimat, ell que va ser l’enginyer que va impulsar les obres del port modern. Davant dels seus ulls també toparia amb la bateria de Sant Jeroni, una de les defenses de la ciutat durant la Guerra del Francès. Joan Smith és un dels morts il·lustres que reposen al cementiri de Tarragona. I ho fa des del seu origen, el 1809. Des del 1993, la ciutat el recorda amb un nou mausoleu, dissenyat per Bruno Gallart. Al peu s’hi conserva la làpida original del que va ser governador de la ciutat en uns temps ben difícils.

 

El 1809 la població de Tarragona s’havia triplicat. No parava d’arribar-hi gent que fugia de Barcelona i de les poblacions que havien estat ocupades pels francesos. Els civils convivien amb les tropes. No s’hi cabia enlloc. Ni a les cases, ni als quarters, ni a la presó, on s’havien traslladat tots els reclusos del Principat, fins i tot els que esperaven judici. I va esclatar l’epidèmia. No era la primera que assolava la ciutat. Al segle xiv la pesta també hi havia fet estralls, com a tot Europa. I havia obligat a ampliar el vell cementiri, al costat de la catedral. La nova epidèmia, aquesta de tifus, també va evidenciar la necessitat d’un nou cementiri. Per manca d’espai i per raons de salubritat.

(…)

Així arrenca l’article ‘El jardí del repòs etern’ que publiquem íntegrament al número 13 del FET a TARRAGONA. Per complementar el reportatge d’Anna Plaza (text) i David Oliete (fotos), organitzem una visita al Cementiri de Tarragona per als subscriptors de la revista.

 

L’activitat tindrà lloc dissabte 17 d’octubre a les 11,30 del matí. Paco Tovar, de l’empresa de serveis culturals Argos Tarragona, ens parlarà de la història del cementiri i dels personatges de l’etapa 1808-1814 que hi són enterrats. La visita és gratuïta i exclusiva per a subscriptors i un acompanyant. Per participar-hi cal enviar un correu electrònic a l’adreça  subscripcions@fetatarragona.cat  Les places són limitades.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here