Advertisement Advertisement Advertisement
26.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 23, 2022

Oferta cultural més enllà de Santa Tecla

Un dels pannells de l'exposició dedicada a Méliès al CaixaForum Tarragona (foto: Tarragona Turisme)
Un dels pannells de l’exposició dedicada a Méliès al CaixaForum Tarragona (foto: Tarragona Turisme)

Una gran llanterna màgica et dóna la benvinguda. Una banda sonora exquisida t’acompanya des del principi. Només entrar, a l’esquerra, les ombres xineses d’una cara de dona que es transforma en bruixa, un salvatge amb ploma, un mag i el cap d’un animal. Així arrenca una passejada per espais amplis i foscos plens de sorpreses. Som al CaixaForum Tarragona visitant l’exposició ‘Georges Méliès. La màgia del cinema’.

 

Les projeccions d’imatges en moviment van apareixent a mesura que ens endinsem en el món de Méliès, dibuixant, mag, constructor d’artefactes, decorador, tècnic, director de teatre i sobretot productor i realitzador de pel·lícules en el tombant dels segles XIX i XX. Fantasia, il·lusionisme, màgia, trucs i somnis es barregen per explicar que la seva contribució al cinema va ser fonamental.

 

L’exposició de Méliès al CaixaForum és una de les propostes de gran qualitat a Tarragona

Fotos, cartells, dibuixos, recomposició d’escenes, aparells com el cinematògraf Lumière i la maqueta del seu estudi formen part de l’exposició. Hi sobresurten, però, les projeccions de pel·lícules realitzades en diversos sistemes i formats que acompanyen el visitant. La mostra la formen tres àmbits: el primer vincula la manera d’entendre Méliès el cinema amb els seus antecedents com les fantasmagories, el teatre d’ombres i la ja esmentada llanterna màgica. El segon explica com Méliès entenia el cinema com una obra total on ell feia de tot. I el tercer presenta el seu paper cabdal en l’evolució de la història del cinema. Per això, l’exposició acaba amb el film ‘Hugo’ de Martin Scorsese, que és un veritable homenatge a Méliès.

 

Tarragona pot gaudir d’aquesta proposta cultural fins al 10 de gener a la sala del CaixaForum del carrer Colom. Una producció de l’Obra Social La Caixa en col·laboració amb la Cinémathèque Française que inclou un cicle de cinema tots els dimarts fins al 3 de novembre, visites comentades i altres activitats complementàries destinades a tota la família.

 

L’exposició es va inaugurar el passat 15 de setembre, coincidint amb l’arrencada de Santa Tecla, però seguirà oberta durant tres mesos. En aquest context, paga la pena remarcar que, més enllà de les festes, Tarragona ofereix un ventall d’oferta cultural de qualitat que massa sovint és oblidat o menystingut. En contra del que molts diuen o fan, la ciutat no ‘baixa la persiana’ l’endemà de la Mercè i es dedica a vegetar durant els mesos d’hivern.

 

Hi ha institucions, entitats, persones individuals i col·lectius de tota mena que produeixen múltiples expressions de cultura. Un dels espais amb més potencial és el CaixaForum amb una programació atractiva i de gran nivell que hauria de tenir, probablement, més consideració per part dels tarragonins. D’oferta cultural, n’hi ha molta i variada, i durant tot l’any. La pregunta clau, potser, és: hi ha prou nivell de consum cultural a Tarragona? 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here