23 C
Província de Tarragona
Dissabte, agost 20, 2022

Dies de ràdio de color butà

Álex López i Xisco Muñoz es van estrenar com a golejadors. Xisco debutava aquesta temporada. Foto:LFP
Álex López i Xisco Muñoz es van estrenar com a golejadors. Xisco debutava aquesta temporada. Foto:LFP

Més d’una i dues generacions hem crescut amb una orella enganxada a la ràdio les tardes de diumenge escoltant els clàssics carrusels esportius que no fa massa eren de les poques maneres de saber que passava als diferents camps de la lliga.

Sóc dels que he tingut la sort de poder gaudir ja de les transmis en català del mestre Puyal des de ben petit. En aquells moments, però, els referents de la ràdio venien encara des de la Meseta. José Maria García encapçalava els carrusels i l’hora “zero” que en deia ell, amb el seu SuperGarcía.  Aquella veu greu i aquell so de cigar que s’encenia a la matinada servien per dormir o no plàcidament.

El “butano” tenia la cèlebre mania de repetir i repetir les seves teories fins a punts que podies arribar a avorrir les temàtiques tractades en els debats o les frases llançades en les transmis que, això sí, et quedaven gravades.

La imatge que més es va repetir, els laments de la banqueta grana. Foto: LFP
La imatge que més es va repetir, els laments de la banqueta grana. Foto: LFP

“Quien perdona en un partido exigente acaba perdiendo”, “El tiempo, ese juez insobornable que da y quita razones”, repetia constantment Garcia, que tenia algunes frases fetes com a capçalera del seu manual dels monòlegs.

Al Toralín, a Ponferrada, la veu greu d’en García, com li deia el meu avi, i aquell encenedor de mitjanit, un cop i  un altre han passat pel cap dels seguidors del Nàstic que han vist com els grana desaprofitaven, una i altra i altra i altra i altra ocasió, per acabar empatant un partit que s’havia d’haver guanyat aparentment i si el futbol fos just, sense massa problemes.  No va ser pas perquè a Ponferrada hi hagi un dels museus de la ràdio impulsat per un altre dels il·lustres com Luis del Olmo, que el partit va tenir aquella imatge de tardor i aquella olor a butà d’abans.

Vicente Moreno va sorprendre amb un onze d’aquells propici a les circumstàncies. Un onze “darwinià” dels que s’adapta a les circumstàncies de l’entorn per aconseguir sobreviure dins la selecció natural de l’espècie.

Tres centrals per tapar la transició vertical de la Ponferradina, centrada bàsicament a trobar al seu referent, “o fenòmenoYuri.

La Ponferradina va veure bloquejat el seu joc fins que un penal va obrir el partit, ja a la segona part i a partir d’aquí va desaparèixer qualsevol possible tàctica que els entrenadors haurien previst a El Toralín.

Al Bierzo però l’abnegació cap a la porteria contrària va ser de les que es recorden durant bona part d’una temporada. Més d’una vintena de xuts a porta i dinou d’ells sense trobar el premi del gol. En les set jornades anteriors el Nàstic havia fet vint-i-nou xuts a porteria, només vuit més que en un sol partit, el jugat a Ponferrada.

Els dos grans del futbol de l’Estat espanyol, Barça i Madrid, tenen una mitjana en aquest començament de lliga de 14 xuts a porteria els de Luis Enrique i de 17 els de Benítez.

El Pichichi Yuri no va perdonar un penal dubtós, per fer l'1 a 0. Foto:LFP
El Pichichi Yuri no va perdonar un penal dubtós, per fer l’1 a 0. Foto:LFP

El futbol creat pel Nàstic per arribar a trobar el gol és més que evident a l’hora que poc efectiu. L’interrogant s’obrirà ara, en la manca de definició, en trobar l’encert per a convertir com a mínim una tercera part de les ocasions creades.

Els grana han sortit de la zona d’ascens després de sis jornades consecutives dins. Els missatges des de dins i des de fora segueixen sent positius i el joc de l’equip de Moreno convenç per estètica a cos tècnic, plantilla i afició.

Les tres jornades sense aconseguir la victòria han de significar només això tres jornades on tot i no guanyar només s’ha sumat una derrota.

Les alarmes han de seguir apagades de moment i els entrenaments a porta tancada, tan de moda avui en dia, han de servir per a seguir afinant l’encert de cara a la porteria rival.

No si val a badar i ja ho deia Garcíaojo al dato” que els grana només han sumat dos dels darrers nou punts en joc i presenten els pitjors números de les darreres tres jornades només superats per Bilbao Athlètic  i Lugo que només han aconseguit un empat.

Tejera alça els braços després del gol de l'empat d'Àlex López. El 2 a 2 final va deixar regust agradolç tot i la remuntada. Foto: LFP
Tejera alça els braços després del gol de l’empat d’Àlex López. El 2 a 2 final va deixar regust agradolç tot i la remuntada. Foto: LFP

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here