Advertisement Advertisement Advertisement
13.5 C
Província de Tarragona
Divendres, març 31, 2023

“El REC no és només dels qui el fem; és un projecte de ciutat”

Xavier Garica Puerto, director del festival REC de cinema a Tarragona (foto: REC)
Xavier Garcia Puerto, director del festival REC de cinema a Tarragona (foto: REC)

La quinzena edició del REC ja fa dies que escalfa motors. Tarragona respira cinema, i el director del festival, Xavier Garcia Puerto, celebra haver arribat fins aquí. “15 edicions del REC són un triomf”, assenyala. Des d’aquest dimecres, 2 de desembre, l’Antiga Audiència i el Caixaforum acolliran un seguit de pel·lícules que “busquen anar més enllà, que volen donar quelcom de valor a l’espectador”, indica.

 

Una proposta consolidada

“El ritme de venda d’entrades és bo, i esperem que s’animi encara més”, assenyala. Poc s’ho pensava, temps enrere, quan es va decidir a tirar endavant un projecte que amb el temps s’ha acabat convertint en un referent. “El REC ja no és només nostre, dels organitzadors, sinó que ja és de la ciutat”, apunta satisfet. Garcia Puerto creu que la clau de l’èxit del festival es troba en “la curosa programació de la cita”.

 

No obstant això, el director també admet que passar de ser un festival “de primavera” a establir-se des de fa tres edicions al pont de la Puríssima i la Constitució també ha contribuït a enfortir el format actual de la proposta. “Comença a ser força habitual que vingui gent de fora a passar uns dies aquí per gaudir del REC”, exposa.

 

Malgrat les dificultats econòmiques per les quals ha passat el festival, Garcia Puerto celebra la bona salut del REC. “L’objectiu és desenvolupar noves línies de creixement de cara al futur. El REC s’ha de moure, ha de ser orgànic”, avança. L’aposta pel descobriment de nous talents de l’audiovisual, en aquest sentit, pot ser fonamental per diferenciar-se de la resta de festivals del circuit estatal. “Enguany, la presència de Cesc Gay pot encoratjar estudiants i cineastes que comencen, perquè va començar sense recursos i ha acaba triomfant”, declara.

 

Propostes diferents i arriscades

La programació d’enguany, a més, torna a oferir “una visió global de tot el que es fa ara al sector per tal que l’espectador sàpiga quins seran els camins creatius del futur”, subratlla Garcia Puerto. Així, la quinzena edició del REC ens proposarà el descobriment de diverses “joies”, com les defineix. Son of Saul, Les amigues de l’Àgata i Los héroes de mal són alguns dels títols que han aixecat més expectació entre els cinèfils tarragonins. L’última, el debut de Zoe Berriartúa, és “una mescla entre Haneke i Spielberg”, segons Garcia Puerto. La cosa promet, doncs.

 

Altres títols de la programació del REC que Garcia Puerto posa en valor són Bridgend i In thecrosswind. Totes dues, segons l’organitzador del festival, són “molt estimulants visualment”. En el cas de la primera proposta, una coproducció entre danesos i britànics dirigida per JeppeRonde, té un desenllaç “resolt de manera sensorial”. A més de Gay, veterans de l’escena com Maria de Medeiros i Fernando Colomo. “La seva visita ens pot donar projecció”, valora el director de la mostra tarragonina.

 

Finalment, i a nivell cultural, Garcia Puerto troba que “a Tarragona costa molt tirar endavant projectes culturals”. El director del REC lamenta que “després de 15 anys, encara haguem de començar de zero quan comencem a preparar la següent edició”. Malgrat això, creu que els joves creadors poden impulsar la ciutat. “La vida universitària ha canviat moltes dinàmiques de la ciutat. Tenim gent jove amb talent i ganes de fer coses, i això s’ha d’aprofitar”, conclou.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here