16.2 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

‘Siembra’ guanya el REC 2015

Fotograma de la pel·lícula 'Siembra', guanyadora del Festival REC 2015
Fotograma de la pel·lícula ‘Siembra’, guanyadora del Festival REC 2015

La jornada de cloenda de la 15a edició ens ha permès gaudir de les òperes primes de Maria de Medeiros i Fernando Colomo abans de conèixer els films distingits pel jurat del certamen i pel públic que aquests dies ha omplert l’Antiga audiència i el Caixaforum. Aquest dilluns al matí, els dos realitzadors han atès els mitjans acompanyats del director del festival tarragoní, Xavier Garcia Puerto. La proposta del REC està del tot consolidada a la vida cultural de la ciutat, el que ha quedat demostrat en el fet que diversos passis han omplert totalment l’aforament de la sales on han estat presentades.

 

‘Una dictadura econòmica’

En aquest sentit, Garcia Puerto ha agraït l’esforç de l’organització i ha assenyalat que s’està estudiant la possibilitat d’oferir nous passis d’algunes de les pel·lícules del REC per tal que “aquells qui s’han quedat fora durant el festival puguin gaudir-les”. Per la seva part, la portuguesa Maria de Medeiros ha indicat que “el REC és un festival amb una programació molt interessant” i ha celebrat la possibilitat de poder presentar aquest dilluns la seva òpera prima a Tarragona, Capitanes de abril. “En realitat no és ben bé el meu debut darrere la càmera, perquè amb 18 i 19 anys ja feia pel·lícules experimentals”, ha comentat amb un somriure.

 

L’altra projecció de la tarda ha estat Tigres de papel, el debut de Colomo. El director ha explicat, fent broma, que la seva intenció era fer una pel·lícula “seriosa, però quan la vam estrenar tothom reia molt i vam decidir que diríem que era una comèdia”. El realitzador ha recordat amb nostàlgia els temps en què “una pel·lícula petita podia passar-se un any sencer a la cartellera, si funcionava” i ha lamentat les polítiques culturals del PP. “Potser no hi ha una censura ideològica, actualment, però sí que n’hi ha d’econòmica, i el control el té el cinema americà”, ha exposat.

 

Siembra captiva el Jurat

Finalment, i ja a la nit, ha arribat l’hora de la veritat. La pel·lícula colombiana Siembra, dirigida per Àngela Osorio i Santiago Lozano, ha rebut el Premi del Jurat Internacional per la seva estètica posada en escena. Amb tot, el Jurat del REC també ha fet una menció especial a Don’tlookat me thatway, de Uisenma Borchu, la favorita per al redactor que signa aquesta crònica. El Premi del Jurat de la crítica (ACCEC) ha distingit l’arriscadíssima Los héroes del mal, de Zoe Berriartua, i Les amigues de l’Àgata, de les realitzadores catalanes Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen. El mateix film, amb un aire al primer Recha i cert regust a Rohmer, ha estat premiat amb pel Jurat Jove. Per últim, el Premi del Públic també ha considerat In theCrosswind,de MarttiHelde.

 

La pel·lícula de cloenda del REC 2015 ha estat La novia, de Paula Ortiz, que adapta amb llibertat Bodas de sangre de Lorca i que encara no s’ha estrenat comercial. Fent un ràpid repàs mental als títols que s’han pogut veure durant els darrers cinc dies a Tarragona, cal destacar l’encert dels programadors del festival i la seva aposta per un cinema que defuig convencionalismes i que, a més, ofereix a l’espectador diferents perspectives culturals a l’hora de plantejar-se com s’ha d’explicar una història a la pantalla.

El director del REC, Xavier Garcia Puerto, amb Maria de Medeiros i Fernando Colomo (foto: REC)
El director del REC, Xavier Garcia Puerto, amb Maria de Medeiros i Fernando Colomo (foto: REC)
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here