24 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 15, 2024

2016, L’ ANY DEL CIRC ROMÀ

Tram de les voltes del Circ, a  la plaça dels Sedassos, que es farà visitable amb els treballs previstos per al 2016. Fotografia: Ricard Lahoz.
Tram de les voltes del Circ, a la plaça dels Sedassos, que es farà visitable amb els treballs previstos per al 2016. Fotografia: Ricard Lahoz.

Explica el catedràtic de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, un dels arqueòlegs que millor coneix la Tàrraco de fa més de dos mil anys, que una de les singularitats de Tarragona a la lliga de les ciutats amb passat romà és el seu circ. I no pas perquè estigui millor conservat o més recuperat.

 

Allò que el fa únic al món és que la urbs actual es va construir integrada a les seves graderies, que romanen a l’interior dels habitatges, dels restaurants, dels locals d’oci i, fins i tot, d’una oficina bancària.

 

Tarragona viurà el proper any el 3er Congrés Internacional d’Arqueologia, dedicat a aquests espais, i la recuperació d’un nou tram de la graderia

L’alçada simètrica de tots els edificis de la Plaça de la Font s’explica per aquest motiu i el tarragoní del segle XXI, el visitant i el turista, tenen l’oportunitat de gaudir d’un museu inèdit a l’aire lliure passejant pel carrer del Trinquet Vell, pel carrer de l’Enrajolat, per la plaça dels Sedassos i pel carrer de Sant Oleguer.

 

I també dinant a les Voltes i la Pulvinar, fent una copa a l’Stone o ballant al Cau i visitant el seu famòs lavabo de pedra imperial romana que, com també recorda Ruiz de Arbulo, va acabar de convèncer els tècnics de la Unesco per concedir a la ciutat i el seu entorn, l’any 2000, el títol de Patrimoni Mundial.

 

Entre els 14 monuments i espais reconeguts amb aquesta distinció, el Circ hi destaca de forma especial. I durant el proper 2016 que és a punt de començar, encara ho farà més.

 

Dos fets hi jugaran de forma determinant:  la celebració al novembre del 3er Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, dedicat als circs romans, i el conveni signat el passat dijous per la Fundació Privada Mútua Catalana i l’Ajuntament de Tarragona per il·luminar i fer visitable el tram de la graderia que hi ha a la plaça dels Sedassos i recuperar-ne un de nou, des d’aquest indret i en direcció al palau consistorial, a uns patis adjacents de propietat municipal, entre els carrers de Sant Domènech i dels Ferrers.

 

El conveni suposa l’aportació per part de la Fundació, de 110.000 euros per finançar una intervenció arqueològica i de museització que es farà durant el 2016, la qual cosa permetra tornar a veure excavacions en breu. Un regal inesperat coincidint amb el quinzè aniversari, celebrat fa pocs dies, de la distinció de la Unesco.

 

El Circ, doncs, serà el gran protagonista del nou any pel que fa al patrimoni tarragoní i la projecció internacional de la ciutat. Una bona notícia per a tothom.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (esquerra) i el president de la Fundació Mútua Catalana, Joan Josep Marca, durant l'acte de signatura del conveni per recuperar un nou tram de la graderia del Circ, celebrat el passat 17 de desembre. Fotografia: Ajuntament de Tarragona.
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (esquerra) i el president de la Fundació Mútua Catalana, Joan Josep Marca, durant l’acte de signatura del conveni per recuperar un nou tram de la graderia del Circ, celebrat el passat 17 de desembre. Fotografia: Ajuntament de Tarragona.
Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here