24.3 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 20, 2024

Tarragona també recorda Ovidi Montllor

Autor del cartell: Edu Polo
Autor del cartell: Edu Polo

El 2015 que tot just fa poc que acabem d’abandonar, ha servit, entre moltíssimes altres coses, per posar memòria als 20 anys de les vacances d’Ovidi Montllor i Mengual (1942-1995), el cantautor alcoià que va ser part imprescindible de la banda sonora que va viure, des del carrer, el tardofranquisme, el seu final, i el desencís d’una transició que no va assolir el que s’esperava.

 

Precisament per aquesta reivindicació de la figura de l’alcoià, des de la plataforma Any Ovidi Tarragona, organitzadora d’aquest cicle d’homenatge a Montllor, s’han volgut sumar als més de 300 actes organitzats de forma popular a tots els Països Catalans. Amb la intenció que la ciutat de Tarragona també figurés en aquest mapa de memòria i reivindicació vinculat a la música, a la poesia, a l’art i la cultura des de la dimensió del músic i actor, s’han previst actes de tot tipus amb la mateixa finalitat, que és precisament difondre la figura de l’Ovidi i posar-lo en escena.

 

Dintre dels confins del cicle Any Ovidi Tarragona, s’han organitzat dues xerrades a l’entorn de la figura d’Ovidi Montllor. La primera, a càrrec del musicòleg i periodista Antoni Batista; la segona, en un format prou diferent, a càrrec del filòleg Jordi Martí Font, la periodista Carla Gonzàlez i la mestra i actriu Marta Llorens (aquest dimarts a les 18,30h a la sala d’actes de Cultura de la Generalitat). Juntament amb això, es projecten dues pel·lícules destacades dintre de la filmografia de l’Ovidi en el seu rol d’actor, Furtivos i Amanece que no es poco.

 

Finalment, per reblar aquestes activitats —molt estimulants i interessants, per bé que modestes—, aquest dissabte 16 de gener de 2016 al Teatre Metropol hi ha programada l’activitat de més abast i que serveix per posar fi a l’Any Ovidi Tarragona: un concert d’Ovidi3. Aquesta formació musical atípica és un conjunt format pel poeta David Caño, el periodista i activista social David Fernàndez i el músic Borja Penalba. Aquest recital, que conclou les activitats previstes dintre del cicle, té com a centre la música d’Ovidi Montllor, les poesies de diversos autors en llengua catalana i l’humor, però sempre des d’un punt de vista completament heterodox: la ironia usada des d’un punt de vista reivindicatiu, però festiu i combatiu alhora, que és el que posa, precisament, al descobert la música combativa (però també irònica, tendra, completament polièdrica) de Montllor.

 

Tot això ha vingut de la mà de l’Any Ovidi Tarragona, que ha pretès (i pretén) fer un primer acte de desgreuge a l’Ovidi, perquè Montllor malauradament no va prodigar-se tant a la nostra ciutat com —molt possiblement— hauria (i hauríem) desitjat. Ara, que fa anys que és de vacances, el recordem, l’escoltem, el cantem i el vindiquem. I seguirem fent-ho, ben senzill i ben alegre.

 

SORTEIG DE DUES ENTRADES 

Els organitzadors de l’Any Ovidi Tarragona obsequien amb dues entrades per al concert d’Ovidi3 de dissabte 16 de gener a les 22 hores al Teatre Metropol. Si sou subscriptors de la revista, podeu participar en el sorteig enviant un correu electrònic a l’adreça  subscripcions@fetatarragona.cat  abans de la mitjanit d’aquest dimecres 13.

Albert Ventura
Albert Ventura
Filòleg i escriptor
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here