20.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

Història, rigor i qualitat s’uneixen al ‘Fet’

Presentació de la nova obra de 'Tàrraco. Patrimoni Mundial'. D'esquerra a dreta; Ferran gris, Joaquin Ruiz de Arbulo, Begoña Floria, Joan Josep Marca i Ricard Lahoz (foto: DAVID OLIETE)
Presentació de la nova obra de ‘Tàrraco. Patrimoni Mundial’. D’esquerra a dreta; Ferran Gris, Joaquin Ruiz de Arbulo, Begoña Floria, Joan Josep Marca i Ricard Lahoz (foto: DAVID OLIETE)

Fer-ne quinze és sinònim d’impàs, adolescència, contradiccions, immaduresa i poca convicció. Però el FET a TARRAGONA s’apunta a l’antítesi. Tot just aquest dimarts, en una sala d’actes de l’Ajuntament freda com l’hivern que ens ha vingut de cop,  però plena de gom a gom. la revista que duu el nom d’aquesta capçalera digital presentava la seva quinzena edició, dedicada al mar, a l’activitat que genera i a la seva gent. El quinze, però, és especial també per al  FET.

 

L’acte d’ahir va prendre un aire de solemnitat i es va transformar en la posada de llarg dels fascicles que, des d’aquest gener i fins el juliol de 2017, acompanyaran la revista fins a formar tot una obra amb valor històric. Un recull de la història de Tàrraco, a través dels seus monuments. “Però això no és més del mateix”, explicava el professor Joaquín Ruiz de Arbulo, en la presentació del producte. Tal com diu el subtítol, els textos, les fotografies i les reconstruccions donaran “una nova visió” del llegat bimil·lenari de la ciutat.

 

Ruiz de Arbulo recordava que, en les darreres tres dècades, Tarragona ha estat l’escenari de més de 2.000 intervencions arqueològiques que han servit per dibuixar la primacia de la ciutat en el totpoderós Imperi Romà. El “dibuix”, però, ara és més sofisticat. L’ús de les noves tecnologies, en confluència amb l’ingent treball de recerca històrica liderat per una URV excel·lent en la matèria, permet restitucions ortofotogramètriques de primer ordre de manera que podem veure, en tres dimensions i en color, alguns dels trets més essencials d’aquella Tàrraco que ara ens sembla pedra erosionada.

 

El president de la fundació, Joan Josep Marca i el director de la revista, Ricard Lahoz (foto: DAVID OLIETE)
El president de la fundació, Joan Josep Marca i el director de la revista, Ricard Lahoz (foto: DAVID OLIETE)

El resultat es plasma als diferents dossiers que, a més, estan acompanyats de fotografies espectaculars. Qui va encarregar la Torre dels Escipions? Com eren el teatre i l’amfiteatre? Quina part manca en l’arc de Berà? Què hi pinten, caps degollats, a la Muralla? Aquestes són tan sols algunes de les preguntes que trobaran resposta en aquests 10 fascicles que, en paraules de Ricard Lahoz, director del FET a TARRAGONA, “afegeixen qualitat a una revista de qualitat“. Lahoz apuntava que la publicació “arrenca una segona etapa, de la mà de productes que prestigien la ciutat“.

 

De tot plegat, també se’n va felicitar Joan Josep Marca, president de la Fundació Privada Mútua Catalana, que ha apostat per fer realitat aquest col·leccionable. Per a Marca, “és un orgull poder disposar d’aquest producte” que demostra, un cop més, “que la gent es mou per allò que la il·lusiona i la realitza”. La consellera de Cultura de l’Ajuntament, Begoña Floria, destacava la importància dels fascicles històrics “en un moment en què es treballa per construir el relat de Tàrraco” i aplaudia “la capacitat de donar una nova visió a la història, 2.000 anys després“.

 

en llibreries i quioscos

El col·leccionable es distribueix de manera conjunta i exclusiva amb la revista FET a TARRAGONA. El número 15 de la revista i el primer fascicle ja els podeu trobar a partir d’aquest dimecres a les llibreries i quioscos de la ciutat al preu de 5€. Les cobertes del llibre estan a disposició dels lectors de forma gratuïta a LLIBRERIA LA CAPONA i LLIBRERIA LA RAMBLA.

 

La portada i el dossier central de la revista estan dedicats al mar: hi publiquem reportatges sobre la pesca a les barques del Serrallo, uns professionals poc coneguts del Port i l’encant del parc subaquàtic. A més, fem una mirada retrospectiva amb tres imatges que expliquen la història dels darrers dos segles de Tarragona i el mar.

 

Altres continguts de la revista són: una visita a l’interior de les Cases Barates; una panoràmica entre assajos de la Banda Unió Musical; una entrevista als directors de teatre tarragonins Ramon Simó i Magda Puyo; un article sobre una iniciativa nascuda a Tarragona i pionera a la xarxa; i una aproximació als 25 anys del Club Atletisme Tarragona.

 

Aprofiteu la sortida del número 15 del FET i de la primera entrega del col·leccionable per a fer-vos-en subscriptors. Ho rebreu tot còmodament a casa i podreu aprofitar les promocions d’activitats culturals. La subscripció es fa clicant aquí.

L'arqueòleg Ruiz de Arbulo en un moment de la presentació de l'obra que dirigeix (foto: DAVID OLIETE)
L’arqueòleg Ruiz de Arbulo en un moment de la presentació de l’obra que dirigeix (foto: DAVID OLIETE)
Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here