21.9 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 16, 2024

Vint anys sense Artur Bladé

Artur Bladé (foto: cedida)
L’escriptor Artur Bladé (foto: cedida per la família)

El passat mes de desembre es van complir 20 anys de la mort de l’escriptor Artur Bladé i Desumvila (Benissanet, 1907 – Barcelona, 1995). Arran d’aquest aniversari, el Departament de Cultura i Òmnium Cultural Tarragonès en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona i l’Institut Ramon Muntaner han coordinat un ampli programa d’activitats (taules rodones, conferències, una ruta literària…), moltes de les quals tenen la ciutat de Tarragona com a escenari.

 

La relació d’Artur Bladé i Desumvila amb Tarragona ve ja de la seva infantesa quan, als set anys, el seu avi el porta a conèixer la ciutat; un episodi que, tal i com l’autor narra en obres com L’edat d’or o Viatge a l’esperança, el marca profundament, establint-hi des de llavors un fort lligam, fins al punt que l’any 1961, en tornar del seu llarg exili, ell i la seva dona, la Cinta Font, s’estableixen justament a Tarragona, on hi resideixen fins l’any 1986. Són vint-i-cinc anys de vida tarragonina que no només resulten els més fructífers de la seva carrera literària (vivint aquí escriu i publica bona part de la seva obra), sinó que també serveixen perquè Artur Bladé i Desumvila es converteixi en un agent important en la represa de la cultura catalana de Tarragona a partir dels anys seixanta.

 

D’aquesta manera, Artur Bladé és un dels primers professors “oficials” de català a Tarragona després de la guerra civil, ja a l’any 1968. A més, també col·labora amb diferents entitats que durant aquells anys malden per intentar treure la ciutat de la letargia rància i provinciana de l’època franquista. Així doncs, el trobem vinculat al Club de Joves i també a la delegació de Tarragona d’Òmnium Cultural, de la qual n’és un dels fundadors, junt amb personalitats tarragonines com Josep Anton Baixeras i Olga Xirinacs, entre d’altres. Artur Bladé també és habitual, com a públic i com a conferenciant, de les nombroses activitats culturals que s’organitzen, també a partir de 1968, a la Llibreria de la Rambla, un altre dels projectes que sorgeixien durant aquests anys per donar aire fresc a la ciutat.

 

Però Bladé no només participa activament en tot aquest ressorgiment cultural, sinó que també n’és un fidel cronista, tal i com es pot veure en el seu dietari Viure a Tarragona, que abasta deu anys de la seva vida tarragonina, del 1966 al 1976. Aquest dietari és un testimoni excepcional dels últims anys del franquisme a Tarragona, en què Bladé narra, amb el detallisme i la fina ironia característica de la seva obra, la vida d’una ciutat sotmesa en una transformació constant, en què elements com el turisme o la indústria comencen a canviar-ne la fesomia.

 

Aquest aniversari, doncs, és una bona oportunitat per reivindicar i donar a conèixer la figura i l’obra d’Artur Bladé i Desumvila, especialment a Tarragona, en què la seva petjada en la vida cultural i cívica de la ciutat, molt important en uns anys en què s’estava construint la Tarragona actual, no ha estat prou reconeguda.

Pineda Vaquer
Pineda Vaquer
Historiadora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here