19 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Muriel Casals, la dona “sense partit però amb país”

Josep-Lluís Carod-Rovira ha glossat la vida de Muriel Casals. (Foto: Gerard Recasens)
Josep-Lluís Carod-Rovira va glossar la vida de Muriel Casals. (Foto: Gerard Recasens)

Tarragona va estar a l’alçada aquest dimecres i es va posar als peus d’una de les líders de la “revolució dels somriures”. Autoritats d’organismes i partits diversos —fins i tot Ciutadans— van ser presents a l’homenatge que es va celebrar en honor de Muriel Casals, que va morir fa uns dies. Però qui el va realçar fins a l’èxit van ser les més de 200 persones que van omplir a vessar l’antiga Audiència de Tarragona en un acte emotiu que, lluny de la tristor obituària, va aconseguir l’empatia dels assistents cap a Casals i el seu entorn més íntim.

 

Un parell de documents audiovisuals de l’expresidenta d’Òmnium, que recollien la seva vessant de l’activisme i la política, així com la seva relació amb la ciutat de Tarragona, van servir per assossegar els parlaments de diversos tarragonins que la van tractar de prop. Qui va ser president d’Òmnium al Tarragonès entre els anys 1979 i 1992, Josep-Lluís Carod-Rovira, va repassar la trajectòria vital d’una Muriel Casals definida, en els seus darrers anys, com “una catalana sense partit però amb país”. L’exili del pare, membre de la resistència a la II Guerra Mundial; i la mare, francesa; el seu naixement a Avinyó, la militància al PSUC, els seus amors i els seus estudis van permetre que Carod dibuixés el cantó humà d’una idealista incansable.

 

L'antiga audiència, plena de gent. (Foto: Delegació del Govern)
L’antiga audiència, plena de gent. (Foto: Delegació del Govern)

 

La tenacitat i “el bon fer, la intel·ligència i l’austeritat” també van ser les qualitats que en va repassar l’actual presidenta de l’entitat a casa nostra, Rosa Maria Codines, que va explicar l’amor que Casals tenia cap a la ciutat de Tarragona i la seva gent. “Ens ha donat energia positiva per construir el país normal que ella reclamava”, deia, tot lloant la seva capacitat de lideratge i una virtut: la d’escoltar pacientment tothom. Per a Codines, les bondats de Casals “han depassat Òmnium i la Muriel és de tots els independentistes”. El seu predecessor, Joan Andreu Torres, va coincidir amb Codines tot explicant la capacitat d’escolta i de diàleg de Muriel Casals. “Mai oblidaré les estones quan, abans de la reunió, ens trobàvem al seu despatx i parlàvem dels fills i dels néts”, comentava, enaltint el vessant més humà de “la Muriel”.

 

Un esperit que va recollir el coordinador de l’ANC a Tarragona, Carles Xavier Gómez. Visiblement emocionat, va explicar el llegat que deixa Casals a tot l’activisme independentista: aquell que, voluntàriament, fa campanya i difon l’objectiu al carrer. “Quan hàgim d’anar a un acte, ja no ens farà mandra aixecar-nos del sofà”, deia Gómez, aplaudint les qualitats d’una de les líders del procés independentista “juntament amb la Carme Forcadell”. La feina de l’ANC, de la mà de la mateixa Òmnium, era reconeguda per part dels representants de les dues entitats, que han treballat els darrers anys sense fissures i exercint de catalitzadors del procés. ”No hem estat prou ràpids, Muriel. Ens veiem a Ítaca!”, concloïa Gómez.

 

El Cor Ciutat de Tarragona ha tancat l'acte. (Foto: Òmnium Cultural del Tarragonès)
El Cor Ciutat de Tarragona va tancar l’acte. (Foto: Òmnium Cultural del Tarragonès)

L’acte de record, que va presentar el director del Fet a Tarragona Ricard Lahoz, va acabar amb la col·laboració del Cor Ciutat de Tarragona, que va interpretar la cançó popular catalana “El rossinyol”, la tarragonina “Cançó de bressol” i “Al vent!”, la reconeguda cançó reivindicativa de Raimon, que va aixecar una ovació tancada de la multitud present. L’homenatge, rodó com ben pocs, va servir perquè una plaça sovint dificultosa per al sobiranisme es rendís a la figura de Muriel Casals: la mort que ha donat vida a l’independentisme, també ho ha assolit a Tarragona. Molt més que un record, “la Muriel” és un motiu.

Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. El nostre agraïment per la publicació del vídeo. Va ser una llàstima que els problemes tècnics no ens deixessin gaudir de la sensibilitat que tenia la Muriel amb tothom i sobre tot amb la gent amb qui compartia idees. Si tenim paciència i deixem baixar bé les imatges podrem compartir una estoneta de la companyia de la Muriel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here