12.4 C
Província de Tarragona
Diumenge, desembre 3, 2023

Reus consolida el festival de curtmetratges

Foto: SERGI JIMÉNEZ
Abans d’una de les projeccions del festival FEC. Foto: SERGI JIMÉNEZ

Tarragona pot presumir de tenir un festival de cinema, el REC, que amb els anys ha dut a la ciutat les millors pel·lícules del moment. El cas, però, és que poc després que a la capital nasqués el certamen, a Reus hi va aparèixer una iniciativa similar, tot i que centrada en les històries curtes. Es tracta del Festival europeu de curtmetratges de Reus, el FEC, que enguany ha arribat a la seva 18a edició i que s’ha tancat aquest passat diumenge.

 

En total, el FEC 2016 ha projectat 24 treballs a concurs produïts per diferents cinematografies europees. En aquesta ocasió, i potser per celebrar la majoria d’edat del festival, una de les seccions que habitualment se celebrava en paral·lel a la competició, Panorama CAT, ha estat inclosa a concurs i ha premiat el millor curt de producció catalana. La proposta guanyadora ha estat ‘Café para llevar’, de Patricia Font, que abans s’havia exhibit amb èxit en altres festivals de l’Estat.

 

La inauguració del FEC 2016 va ser la peça ‘Escudella’, de Lluís Miñarro, en què la malaguanyada Rosa Novell hi va fer un dels seus darrers treballs. La pel·lícula, rodada quasi íntegrament en una pla seqüència i en blanc i negre, captiva pel talent de l’actriu. Les sessions a concurs del FEC han distingit un curt d’animació de producció russa, ‘No podem viure sense els estels’, de Konstantin Bronzit, amb el premi al millor treball de l’edició d’enguany del certamen. Amb tocs d’humor, narra l’odissea d’un parell d’amics que des de ben petits tenen el somni de ser astronautes.

 

Les properes edicions

Amb tot, un dels grans atractius del FEC és que aconsegueix que, per uns dies, la capital del Baix Camp respiri cinema. Les sessions al Teatre Bartrina i al Teatre Bravium apleguen força espectadors, però és als carrers i en les activitats paral·leles on el festival ha crescut i s’ha convertit en una cita que els amants de la cultura de la demarcació no s’han de perdre. Tallers per a nens, xerrades i trobades per tal que els directors coneguin el seu públic són algunes de les propostes més ben rebudes.

 

L’any vinent, i ja que Reus ha de ser la capital de la cultura catalana, el FEC hauria de ser un dels emblemes d’aquesta celebració, juntament amb el Memorimage (un festival de cinema documental que se celebra des de fa 10 anys). Les veus crítiques i porugues diran que en un context com l’actual les retallades en cultura estan més que justificades i que, per tant, la festa haurà de ser modesta. Tot i ser un argument més que discutible, potser tampoc es tracta d’una qüestió de diners. Potser es tracta, simplement, de creure’s que és possible, que el cinema pot impulsar la marca Reus i que, a més, la ciutat en pot gaudir. Esperem que la regidora Caelles en prengui nota.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here