22 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

50 mesos, 50 documents

L’últim document del mes: Llibre de certificacions i lliuraments que va del mes de gener al mes d’abril de 1816. Certificació de pagament del dia 1 de febrer, de 2000 rals d’ardit, al síndic dels Pares Caputxins de Tarragona, Carlos Morera, per a la reedificació del nou convent, i en compensació de la demolició de l’antic edifici situat al costat de la pedrera del Port. Fotografia: Arxiu del Port de Tarragona
L’últim document del mes: Llibre de certificacions i lliuraments que va del mes de gener al mes d’abril de 1816. Certificació de pagament del dia 1 de febrer, de 2000 rals d’ardit, al síndic dels Pares Caputxins de Tarragona, Carlos Morera, per a la reedificació del nou convent, i en compensació de la demolició de l’antic edifici situat al costat de la pedrera del Port. Fotografia: ARXIU DEL PORT DE TARRAGONA.

La literatura i les pel·lícules han fet que molta gent tingui la imatge dels arxius com a llocs polsosos i llòbrecs, amb fileres i fileres de carpetes de documents a l’espera que un historiador intrèpid els descobreixi així com de casualitat. Sap una mica de greu desfer un tòpic tan romàntic, però el cert és que la realitat no pot ser més diferent. Els arxius no només conserven i cataloguen la documentació que custodien, sinó que cada vegada són més conscients de com d’important és la difusió per tal de donar a conèixer tant el seu fons documental com la tasca que hi realitzen, i així posar-ho tot plegat en valor.

 

Seguint aquesta línia, l’Arxiu del Port de Tarragona fa temps que du a terme diferents accions per donar a conèixer el seu fons. Entre aquestes activitats destaca la iniciativa “El document del mes”, que, durant més de quatre anys, ha donat a conèixer mensualment un document procedent de l’arxiu, mostrant-ne una imatge i contextualitzant-la a través d’una exposició virtual al web del mateix arxiu.

 

En tot aquest temps, l’Arxiu del Port de Tarragona ha mostrat documents de molts tipus (plànols com el del port de Tarragona l’any 1914, els llibres de duanes o bé fotografies com la del torre rellotge del port), triant-los a partir de diferents criteris, com ara el de les efemèrides històriques, en què s’han commemorat especialment dates com el 75è. aniversari del final de la Guerra Civil a Tarragona o els 210 anys del llançament de la primera pedra del Port Modern. Així doncs, mes a mes, “El document del mes” ha fet difusió d’una cinquantena d’elements documentals a través d’aquesta plataforma en línia, convertint-se clarament una iniciativa d’èxit, tal i com indiquen les xifres de les descàrregues, que arriben a un total de 75.000.

 

Enguany, coincidint amb el document del mes número 50, s’ha decidit fer un canvi d’estratègia en la campanya de difusió de l’arxiu, donant per acabada l’activitat d’“El document del mes”. No obstant, per celebrar-ne l’èxit, s’ha volgut complementar l’exposició virtual que coneixíem fins ara amb una exposició física que, amb el títol “50 documents portuaris”, es podrà visitar al vestíbul de l’Arxiu del Port de Tarragona fins al 17 de juny.

L’exposició “50 documents portuaris” es podrà visitar fins al 17 de juny al vestíbul de l’Arxiu del Port de Tarragona. Fotografia: Pineda Vaquer
L’exposició “50 documents portuaris” es podrà visitar fins al 17 de juny al vestíbul de l’Arxiu del Port de Tarragona. Fotografia: Pineda Vaquer

“50 documents portuaris” és una exposició de petit format, amb sis plafons i dues vitrines, que té com a objectiu explicar de quina manera el projecte “El document del mes” s’ha convertit un referent de la difusió arxivística al Camp de Tarragona. A través dels plafons, veiem quins han estat els objectius d’aquesta iniciativa, quins van ser els criteris de selecció dels documents ressenyats, de quins fons documentals procedeixen i també com s’ha coordinat l’exposició virtual del document del mes amb una vitrina del Museu del Port de Tarragona que mostrava físicament el mateix document del mes.

 

Aquests plafons explicatius van acompanyats de dues vitrines en què podem veure de prop alguns exemples d’aquests documents portuaris que l’arxiu ha anat mostrant cada mes durant aquests últims quatre anys. D’aquests documents, cal destacar, entre d’altres, una llista quinzenal dels jornals dels operaris de les obres del port, datada l’any 1915, un llibre de registre d’entrada i sortida de vaixells entre 1934 i 1935 o un títol de propietat d’una obligació de l’emprèstit emès per la Junta d’Obres del Port l’any 1886 per finançar les obres del Moll de la Costa.

 

Els qui anàvem seguint puntualment “El document del mes” trobarem a faltar no rebre’n la notificació per correu electrònic o per les xarxes socials, però que aquest projecte s’hagi acabat no vol dir que l’Arxiu del Port de Tarragona hagi deixat la banda la seva tasca de difusió, sinó més aviat el contrari. “El document del mes” dóna pas, de fet, a un nou blog de l’arxiu, ArxiPortus, que des de l’agost de l’any passat ja va donant informació de les activitats que es van realitzant des de l’Arxiu del Port de Tarragona i també del seu important fons documental, seguint així l’estela dels cinquanta “documents del mes”.

Pineda Vaquer
Pineda Vaquer
Historiadora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here