21.2 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

La realitat metropolitana, a debat

Vista general de Tarragona des del campanar de la Catedral. Foto: FET a TARRAGONA
Vista general de Tarragona des del campanar de la Catedral, amb el Port, el polígon petroquímic i el cap Salou al fons. Foto: FET a TARRAGONA

“Tarragona és, sense cap mena de dubte, la capital d’aquesta realitat metropolitana i, per tant, hem d’entendre les infraestructures com la gran solució als problemes de mobilitat, d’energia, de residus o d’aigua. Cal aprofitar les sinèrgies en els serveis públics i la complementarietat territorial de les ofertes. I això és bo per a nosaltres, però també per a tot aquest ampli territori”. La cita textual correspon a la conferència pronunciada per l’alcalde de Tarragona el passat 28 de gener.  I Josep Fèlix Ballesteros hi afegia tot seguit: “La realitat metropolitana de Tarragona té 200 quilòmetres d’autopistes o autovies. I malgrat això disposa d’una xarxa interior poc vertebrada i poc eficient. Quina és la solució? Que tinguem una sola mirada territorial entre tots i no visions locals o parcials”.

 

Des de fa molts anys, de forma periòdica però sense continuïtat, apareix la necessitat de vertebrar una veu sòlida i potent que representi els interessos del conjunt de l’àrea metropolitana de Tarragona, la segona conurbació econòmica i demogràfica del país. Diguem-li àrea, realitat o entorn metropolità. Tant s’hi val. Veus com les de l’alcalde Ballesteros de fa dos mesos s’escolten aïlladament.  Avui parla un polític, demà una entitat econòmica i la setmana que ve un agent social. Tothom gairebé es pronuncia en el mateix sentit, però no hi ha manera de donar a la idea una forma concreta i una empenta decisiva. Fa anys es va crear el Consorci del Camp de Tarragona, amb poc recorregut, escàs suport i nul lideratge.

 

DILLUNS 11, TRES PONENTS DE PRESTIGI 

En aquest context, la Fundació Privada Mútua Catalana, la URV i el Col·legi d’Economistes preparen per a la setmana que ve (dilluns 11 i dimarts 12) les primeres ‘Converses al Camp de Tarragona’ que tindran un fort contingut econòmic i l’objectiu de posar les bases necessàries per a constituir un fòrum de debat que representi al conjunt de la realitat metropolitana. Tres experts del territori –Agustí Segarra, Josep Oliveras i Joaquim Margalef– seran els ponents d’una taula rodona que es presenta amb aquest interrogant: ‘Volem ser i exercir com a àrea metropolitana?’

 

Prèviament a la taula rodona, tindrà lloc un acte de reconeixement a les persones que van impulsar un fòrum similar en plena dictadura (1964-1970): les ‘Converses de Salou’. La segona jornada tindrà com a protagonista l’economista austríac Christian Felber que abordarà el tema ‘Un nou model econòmic i empresarial’. A continuació, tres cooperatives (Som energia, COOP57 i L’Olivera) explicaran les seves respectives experiències. Tots els actes de les dues jorandes estan oberts al públic en general.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here