21.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

Felber: sobirania popular i model econòmic

Oriol Junqueras i Christian Felber, aquest dimarts al Centre Tarraconense El Seminari. Foto: ALBERT OLLÉS
Oriol Junqueras i Christian Felber, aquest dimarts al Centre Tarraconense El Seminari. Foto: ALBERT OLLÉS

Christian Felber  defensa la sobirania popular com a eina per capgirar el paradigma actual i crear un sistema antagònic al que ara és hegemònic, on es prioritzin els valors humans i ètics. El professor universitari, sociòleg, lingüista, escriptor i ballarí professional va resumir aquest dimarts a Tarragona la seva doctrina econòmica alternativa, publicada el 2010, i que ja compta amb 2.000 empreses que la secunden, a més de 40 països de tot el món. El van escoltar més de 150 persones, moltes d’elles joves i vinculades a sectors d’emprenedoria.

 

Felber va pronunciar una conferència sota el títol Un nou model econòmic i empresarial, en el marc de la segona jornada de les I Converses al Camp de Tarragona, que han organitzat la Fundació Privada Mútua Catalana, la Facultat d’economia i Empresa de la URV i el Col·legi d’Economistes. Un nou model de praxis empresarial on “el benefici econòmic deixa de ser l’objectiu final per convertir-se en el mitjà” per fer de l’activitat econòmica un motor generador de progrés i benestar social col·lectiu. “Vivim una crisi de valors, on considerem normal l’egoisme i l’avarícia, tot i que la majoria de la població vol un món diferent”, va dir.

 

Segons Felber, per “revertir i pervertir” l’ordre actual, valors com la dignitat, la justícia, la democràcia i la sostenibilitat han de liderar l’economia mundial i rebre ajudes fiscals i privilegis per convertir-se en hegemònics. Per això proposa demanara les empreses un “balanç del bé comú”, on les seves accions ètiques i al servei de la comunitat serveixin per obtenir credits bancaris i pagar menys impostos, en detriment de les que no segueixin aquests paràmetres.

 

Preguntat per la lògica resistència del sistema actual a ser substituït, el conferenciant va defensar el poder de la sobirania del poble pel damunt dels governants i les lleis. “Tot parteix, inicialment, d’un mateix. Si molts individus volen impulsar canvis i s’uneixen, res pot aturar la força democràtica del col·lectiu”, va reblar.

 

Posteriorment, tres cooperatives que treballen al Camp de Tarragona seguint postulats d’emprenedoria social vinculats al model conceptual del bé comú van explicar les seves experiències d’èxit. Xavier Prats va parlar en nom de Som energia (serveis de consum elèctric); Mar Grau va representar Coop 57 (serveis financers) i Pau Moragas va parlar de l’Olivera (intregració social de persones amb dificultats, mitjançant la producció i elaboración agrícola de vins i olis a Vallbona de les Monges).

 

La cloenda de l’acte i de les jornades va correspondre a Oriol Junqueras, que es va remuntar al passat romà de Tàrraco per recordar la ubicació estratègica de la ciutat i la seva actual àrea metropolitana, com a “doble nexe de connexió amb el corredor del Mediterrani i la Catalunya interior”. Per aquest motiu, el conseller va destacar el paper “fonamental del Camp de Tarragona en la vertebració del país”.

 

Junqueras va reconèixer els “reptes majúsculs” als quals s’enfronta la demarcació pel seu dèficit endèmic d’infraestructures que, segons va dir, “limitat la competitivat econòmica de la zona”. Davant d’aquesta situació va defensar, seguint la línia de la resta de la jornada, un model de creixement empresarial “social i sostenible” que singularitzi a nivell local i internacional els productes i les especificitats del territori.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here