Advertisement Advertisement
21.7 C
Província de Tarragona
Dissabte, setembre 30, 2023

‘El nazi de Siurana’: bones històries al costat de casa

Toni Orensanz a la presentació d''El nazi de Siurana' a la Llibreria La Capona. Foto: JORDI ROBERT
Toni Orensanz a la presentació d”El nazi de Siurana’ a la Llibreria La Capona. Foto: JORDI ROBERT

Si és veritat que a Siurana hi havia un nazi, què hi feia allà dalt i com hi havia anat a parar? Aquesta és la pregunta que es fa Toni Orensanz al seu darrer llibre, ‘El nazi de Siurana’ , on explica la recerca feta durant gairebé 5 anys per descobrir si la història d’aquest personatge era veritat.

 

El llibre el trobareu molt probablement a la secció d’història, malgrat distar molt de la majoria de publicacions que hi haurà en aquesta secció. «Aquest llibre és periodisme narratiu, però en aquest país se’n fa molt poc, i per això els llibreters no saben on col·locar-te», explica Orensanz des de la Llibreria La Capona de Tarragona.

 

I és que el llenguatge planer amb el qual escriu en Toni dista molt dels llibres d’història realitzats per historiadors. Alhora, el seguiment pas a pas de les descobertes entorn al cas (que segueixen sempre un ordre cronològic) i fins i tot el plantejament dels dubtes ètics que li sorgeixen a l’autor fa que el lector visqui i es senti més partícip d’allò que t’està explicant.

 

Orensanz, en la primera part del llibre, fa de Joan Amades recollint pels pobles del Priorat què en sabien del Jan Buyse, que és com s’anomena el protagonista de la història. La veu popular aporta moltes batalletes, i és que la construcció d’un gran xalet a dalt a Siurana o d’una línia d’electricitat pròpia fan saltar tota classe de rumors. No obstant això, per obtenir documents l’autor haurà de recórrer a la justícia belga (d’on és el nostre nazi) per intentar esbrinar qui havia estat Jan Buyse a la Bèlgica de principi del segle XX.

 

Les dificultats que tindrà amb la justícia per aconseguir informació sobre aquest cas farà que l’autor estigui gairebé dos anys sense poder avançar. Finalment, i després d’un canvi de legislació, podrà accedir a la informació que buscava, la del judici de Jan Buyse i d’uns altres 61 companys nazis més.

 

Entre aquest 61 companys més s’hi trobarà una coneguda del Toni, l’Anita Salden, que és ni més ni menys que la dona del Jan Buyse, i amb qui l’autor encara té ocasió de parlar en diverses ocasions a Cornudella. I és que tots dos, com us podeu imaginar, van tenir un paper destacat a la Bèlgica ocupada durant la Segona Guerra Mundial.

 

PERIODISME LOCAL NARRATIU I D’INVESTIGACIÓ

 

Apropar episodis de la història més recent a tothom. Aquest és el principal objectiu del llibre, i del seu autor, que utilitza el periodisme narratiu per fer-ho. No obstant això, fins i tot els que no esteu apassionats amb la història acabareu enganxats per saber el final del Jan Buyse i la seva colla.

 

Carles Sentís i “El viatge transmiserià”, Domenec de Bellmunt i “La Barcelona pecadora” o Eugeni Xammar, són exemples de periodisme narratiu d’abans de la Guerra al nostre país que influeixen molt, juntament amb d’altres autors locals, a Orensanz.

El llibre d'Orensanz ja fa setmanes que és entre els més venuts. Foto: JORDI ROBERT
El llibre d’Orensanz ja fa setmanes que és entre els més venuts. Foto: JORDI ROBERT

El Toni es defineix com un periodista local i defensa, després de gairebé 30 anys de professió, que al costat de casa hi ha molt bones històries. «En aquests moments el periodisme local està mal vist i té poc prestigi», afirma Orensanz, que considera que aquest és un dels motius pels quals les històries del territori no surten més a la llum.

 

De fet, l’autor defensa que malgrat aquest tipus de periodisme basat en la investigació i en els temes del territori tractats amb més profunditat resulta més car, se’n pot viure. Si no s’aposta per ell passa que, com diu Orensanz, «les històries de Texas acaben sent més universals que les que passen a la Fatarella, Falset o a la Rambla Nova».

 

En la segona edició del llibre – ja va per la quarta – en Toni afegeix una addenda final amb una nova anècdota relacionada amb Jan Buyse. «Podria publicar més addendes però de moment ho deixo així», afirma. A més, confessa que té una desena de trucades per fer relacionades amb el nazi de Siurana que respondrà quan es relaxi la situació

 

«Després de publicar el llibre m’han sortit nous detalls que donarien encara més color la història», assegura en Toni. Fins i tot en el procés de recerca, va haver de decidir si seguia històries d’altres suposats nazis del territori, ja que li’n van sortir a Salou, Clarà, Calafell o Segur de Calafell, entre d’altres. Finalment, però, el llibre s’ha acabat centrant en el cas de Siurana perquè si hagués seguit tots els altres «hauria acabat fent una enciclopèdia».

 

«A tot arreu és difícil passar pàgina d’un passat fosc»

 

En Toni reconeix que se n’ha adonat a mesura que ha passat el temps que els temes del “L’òmnibus de la mort” (publicat l’any 2008 i escrit també per ell) i “El nazi de Siurana” són el mateix. Els dos, segons l’autor, tracten sobre com de difícil és passar pàgina quan el passat no ens agrada. Així, considera que moltes reflexions ja tenen la llavor sembrada en aquell primer llibre.

 

«A Espanya les coses s’han fet malament, però tenim idealitzat Europa i Alemanya on encara queda molt per fer també», afirma l’escriptor de Falset. L’autor explica que encara hi ha carrers a Bèlgica amb noms dels principals dirigents nazis de l’època, alhora que a la majoria de pobles encara és difícil saber quines famílies van ajudar i propiciar l’ocupació alemanya. «Al final, però, la repressió franquista – i també la de la Segona Guerra Mundial – si no ens l’expliquem des dels llocs, ens estem explicant una mitja mentida», sentencia Orensanz.

 

En definitiva, “El nazi de Siurana” és un llibre que ens ha de permetre entendre el passat des del present i que posa el seu gra de sorra en la recuperació de la memòria històrica. Alhora, és un clar exemple que la història es pot explicar perquè l’entengui tothom i que la complexitat del món s’entén millor des de la quotidianitat local.

El periodista i escriptor de Falset signant llibres el dia de la presentació a Tarragona. Foto: JORDI ROBERT
El periodista i escriptor de Falset signant llibres el dia de la presentació a Tarragona. Foto: JORDI ROBERT
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here