25.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

Reus s’enfila al Trapezi

Un espectacle del festival Trapezi. Foto: Elisabet Magre
Un espectacle del festival Trapezi. Foto: Elisabeth Magre

Un cop l’any, Reus es converteix en el referent català del circ amb la celebració de Trapezi, que en aquesta ocasió arriba la seva 20a edició. Des d’aquest dijous i fins diumenge, carrers i places de la capital del Baix Camp s’ompliran amb més d’una setantena d’espectacles duts a terme per una trentena de companyies d’arreu. L’aposta de Trapezi 2016, però, centrarà els seus esforços en potenciar els artistes catalans. Un 80% de les companyies que hi prendran part són del país.

 

punt de trobada per als professionals del sector

El director artístic de Trapezi, Jordi Gaspar, ho té clar. “Trapezi ha de ser el punt de trobada entre els professionals del sector”. L’objectiu, de fet, no és només promoure la cita com un mercat en què artistes i exhibidors es trobin amb finalitats comercials, sinó convertir-se en uns anys en un centre de producció de circ. És per això que ja des de la passada edició Trapezi ha impulsat les residències d’artistes a la ciutat, “per tal que puguin crear espectacles i mostrar-los al públic reusenc”, en paraules de Gaspar.

 

Enguany, dues de les produccions que es mostraran han estat parides a Reus, i s’espera que en properes edicions de Trapezi n’hi hagi més. “Se’ls proporciona un espai perquè creïn, perquè assagin”, precisa. “Volem que Reus respiri circ, aquests dies”, apunta Gaspar, qui a més anuncia que la programació de l’esdeveniment dedicarà una especial atenció als malabars. En aquest sentit, el director artístic del projecte indica que el públic podrà gaudir d’un dels millors artistes mundials en aquest camp, Fernando Pose. “I ningú s’ha de perdre l’espectacle ‘Um belo dia, de DolceDuca”, aconsella.

 

Propostes per a tota la família

El Cabaret inaugural a la plaça d’Anton Borrell, que comptarà, entre altres companyies, amb Atempo Circ i amb la contorsionista americana Julie Bergez, artista del Cirque du Soleil, donarà el tret de sortida al festival el dijous al vespre. Es tracta, a més, d’una activitat gratuïta. Altres espais municipals, com els teatres Bartrina i Fortuny, oferiran espectacles de pagament, amb entrades entre els 5 i els 10 euros. Aquest últim acollirà la presentació d’una “arriscada” proposta, segons Gaspar. Es tracta de ‘Sapiens Zoo’, de la companyia Animal religion, que inclourà “acrobàcies d’estèticagore. Serà el divendres al vespre.

 

“Qui vulgui riure ha de veure el Gran Dimitri sí o sí”, adverteix Gaspar. I és que si Trapezi s’ha convertit en la icona del circ català, ha estat perquè ha donat cabuda a totes les diverses disciplines d’aquest art. Així, els amants del clown tenen una cita amb aquest artista andalús que “representa a la perfecció un gran idiota”, exposa. El català Leandre, per la seva part, representarà el seu còmic ‘Iceberg’, adreçat a tots els públics, a la plaça de la Llibertat dissabte i diumenge a la tarda. Una mica més tard i al cor de Reus, el Mercadal, tindrà lloc l’espectacle gratuït de cloenda, ‘…Sodade…’, de CirqueRouages.

 

projecte de ciutat

Per commemorar els 20 anys de trajectòria del festival, a més, les associacions comercials de Reus han organitzat una exposició fotogràfica que recull els millors instants de Trapezi i que podrà veure’s pels aparadors de les botigues del nucli antic. “Per la fira la gent vol ser al carrer, volíem fer quelcom més que mostrar les fotos entre quatre parets”, detalla Gaspar. Les imatges, del fotògraf oficial de Trapezi, Tjerkvan der Meulen, podran trobar-se en un centenar d’establiments de la ciutat.

 

Trapezi compta amb un pressupost que s’acosta als 400.000 euros i espera rebre prop de 100.000 visitants. Aquestes xifres, malgrat tot, no espanten Gaspar sinó que l’empenyen a tirar endavant per confirmar Reus com la plaça més important del circ a nivell estatal. “A nivell internacional som coneguts, i això s’ha de potenciar”, declara. Un dels grans encerts de Trapezi, potser, és el seu format. En aquesta línia, Gaspar s’estima “omplir places i carrers de gent que no pas fer-ho tot en un parell de sales”. La fira és, en efecte, un projecte de ciutat.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here