22 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Copes d’il·lusió per lluitar contra la malaltia ELA

Pau Torres i
Pau Torres i Gina Córdova, al seu domicili de Tarragona. Foto: DAVID OLIETE.

ARTICLE PUBLICAT AL NÚMERO 18 DE LA REVISTA ‘FET a TARRAGONA’ (JULIOL DE 2016)

Fins al 2013, Pau Torres i Gina Córdova –tarragoní i mexicana– vivien i treballaven a Xangai (Xina). Hi portaven vuit anys. Estaven ben posicionats professionalment, gaudien de la vida amb els seus dos fills, el Ferran i la Montse, i en els seus plans a curt termini no hi entrava tornar a Tarragona. Però el 4 de juliol d’aquell 2013, una data que la Gina té gravada a foc, l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) va entrar a les seves vides: l’hi van diagnosticar al Pau després de moltes proves. I és que la seva ELA, capritxosa, va començar pels peus i no pels braços, com és més habitual. Tot plegat, va fer anar de corcoll la família i els metges fins a arribar a la diagnosi final.

 

També a l’estiu del 2013, per les xarxes socials de tot el món hi corrien vídeos de gent tirant-se per sobre cubells d’aigua gelada. Era l’Ice Bucket Challenge, una iniciativa que va començar als Estats Units i que va servir per fer una mica més visible la malaltia que tot just acabava de descobrir la família Torres-Córdova. El Pau i la Gina van voler anar una mica més enllà per fer difusió de l’ELA i aconseguir conscienciar la població. “La galleda d’aigua freda està bé, però no n’hi ha prou”, constaten tots dos.

 

Des de la Xina, “on és difícil trobar bon vi a bon preu”, recorda el Pau, la parella feia un temps que col·laborava amb la DO Montsant en qüestions d’exportació. Amb la malaltia, però, van acabar tornant a Tarragona i van donar la volta al projecte, amb la intenció d’exportar vi des d’aquí. El van desenvolupar a través del programa Aprende y emprende de la Fundació Prevent i ESADE, amb el qual es formen emprenedors amb discapacitat. Paral·lelament, van començar a estudiar per convertir-se en sommeliers. “Si hem de vendre vins hem de saber de vins!”, exclamen. I el resultat final va ser Ilusión+: la il·lusió de trobar una cura per a l’ELA amb la suma a la causa del màxim de persones possible.

 

Així, la seva iniciativa consisteix a comercialitzar vins i caves de qualitat a través de la seva marca, amb l’objectiu de promoure la investigació i la captació de fons per a la lluita contra les malalties neurodegeneratives.

 

És evident que en Pau i la Gina, lluny d’enfonsar-se, han fet de l’adversitat, virtut, i han engegat un projecte solidari en un moment vital molt dur. I gràcies a Ilusión+ ja han repartit 3.000 euros entre les diferents fundacions, i han aconseguit que particulars hagin fet importants donacions després d’haver conegut la seva història. El secret? La il·lusió que omple les seves ampolles i les copes de tots aquells que han comprat els seus vins.

(…)

L’ELA és una malaltia minoritària o rara: s’estimen unes 400 persones afectades a Catalunya, 4.000 a tot el territori espanyol i 350.000 a nivell mundial. Els afectats s’adonen dia a dia de com les neurones motores del seu cos es van morint, la qual cosa comporta una pèrdua de la mobilitat, així com afectacions en la capacitat de parla, deglució i respiració. “És molt fotuda”, assegura la Gina, “i cada cas evoluciona de manera diferent”. “La majoria de malalts tenen una esperança de vida d’entre tres i cinc anys”, apunta en Pau, encara que hi ha casos excepcionals com el del científic Stephen Hawking, que conviu amb la malaltia des de fa més de 50 anys.

Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here